Заместник-кметът Павел Попов участва в откриването на Конференция, посветена на приобщаващото образование

MadeInVarna
Заместник-кметът Павел Попов участва в откриването на Конференция, посветена на приобщаващото образование

Заместник-кметът по образованието Павел Попов участва в откриването на Втората регионална конференция за споделяне на добри практики в приобщаващото образование. Събитието под надслов “Традиционни и иновативни подходи при създаването на приобщаваща среда в детска градина” се проведе в Първа езикова гимназия. Организатор е детска градина “Горска приказка” в кв. „Аспарухово“. 

Дължим огромни благодарности на педагозите, които работят с деца със специални образователни потребности, подчерта на откриването на конференцията заместник-кметът Попов. По думите му, „специалните“ деца са ежедневното напомняне, от което всички се нуждаем – напомняне за ограниченията на всеки модел за човешко съвършенство. Човекът винаги си остава нуждаещо се същество. Изграждането му – онова, което наричаме образование, винаги се съобразява с определен недостиг, с определени потребности, посочи заместник-кметът. Той изтъкна, че само когато приемем тези потребности за всеобща човешка черта, индивидуализирана у всяко дете, можем да достигнем до истинско уважение към различията и до истинско приемане на хората с увреждания като същностна част от многообразието на човешкия опит.

Вече пета година специализираната група “Слънчо” на ДГ „Горска приказка“ работи с деца със специални потребности, създавайки приобщаваща среда, чрез традиционни и иновативни подходи и програми, както и добри практики. Ръководството на ДГ “Горска приказка” е категорично, че интеграцията в образователната система на деца със специални потребности трябва да се случва от най-ранна възраст, а споделеният процес на работа в сектора е гаранция за качествени резултати и успеваемост. 

Преподаватели, трудотерапевти и експерти осигуряват за децата в „специалната“ група дейности, насърчаващи самоизявата и освобождаване на излишното напрежение от недостатъчните механизми за общуване. Чрез работа с естествени материали, интеракция с природата и разнообразни STEM системи на обучение, децата придобиват базови познания по математика, ориентиране и екологична грамотност. Развива се фината моторика, комуникационните умения, груповото взаимодействие, изграждат се социални навици. Тези походи създават условия за приобщаване на деца със специални потребности в образователната среда и им осигуряват възможност сами да изработват своите дидактични материали, като нещо свое и уникално, да бъдат учители, изследователи и пътешественици в областите на знанието. 

На конференцията присъстваха представители на държавните и общински институции, на Регионално управление по образованието, преподаватели, образователни и социални експерти, психолози, логопеди, ръководители на детски градини и школи.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Заместник-кметът Пламен Китипов: Графиците на ВиК ремонта вече са публикувани на сайта на дружеството на Община Варна

Графиците на ВиК ремонта вече са публикувани на сайта на дружеството, както и на сайта на Община Варна. Информация ще се публикува регулярно, за да може гражданите да бъдат информирани за датите за довършване на започнатите участъци в района на „Траката“ и „Евксиноград“.  Това заяви заместник-кметът по инфраструктурата Пламен Китипов […]