Заместник-кметът Снежана Апостолова обсъди възможностите за дневна грижа на лица със специални потребности

MadeInVarna
Заместник-кметът Снежана Апостолова обсъди възможностите за дневна грижа на лица със специални потребности

Възможностите за дневна грижа на лица със специални потребности бяха обсъдени по време на приемна на заместник-кмета по социалните въпроси и здравеопазването Снежана Апостолова. На срещата присъстваха майки на деца с проблеми от аутистичния спектър, които обясниха, че срещат трудности, след като децата им навършат пълнолетие и напуснат образователната система. По думите на родителите е необходимо да се увеличи капацитетът на центровете за социални услуги за лица с увреждания във Варна, тъй като е недостатъчен.  

Агенцията за социално подпомагате разработва Националната карта на социалните услуги, по която ще могат да се разкрият нови услуги и да се обособят допълнителни места в съществуващите, обясни Снежана Апостолова. Дотогава родителите биха могли да регистрират свое сдружение за предоставяне на социална услуга и да кандидатстват за финансиране пред общината и по национални програми, предложи заместник-кметът. 

По време на приемната от ръководството на Карин дом заявиха готовност да разширят капацитета си, като предоставят услуги на повече деца със специални нужди и на техните семейства. За година и половина след преместването си в новата сграда организацията е стартирала нови услуги и е обхванала с над 50% повече деца, но много от дейностите са по проекти с лимитиран срок. В момента 130 деца и техните семейства са обхванати от дейности, финансирани по различни проекти. Общината ще подкрепи коледен благотворителен концерт, организиран от Карин дом, за набиране на средства в помощ на деца със специални потребности и техните семейства, стана ясно по време на приемната. 

По време на приемната бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между Община Варна и Регионалната колегия на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Община Варна сезира РДНСК за строежа до Първа Езикова гимназия

Директорът на гимназията е подписал споразумение със строителя, което допуска навлизане на строителната площадка до 5 метра в двора на училището, стана ясно по време на проверка   Община Варна сезира Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) заради строежа до Първа Езикова гимназия. Причината е местоположението на строителния обект, […]