Започва изграждане на ново улично осветление в район “Младост”

MadeInVarna
Започва изграждане на ново улично осветление в район “Младост”

Община Варна започва изпълнение на проект „Рехабилитация, модернизация и изграждане на интелигентна система за управление и мониторинг на системата за външно изкуствено осветление в район „Младост“, кв.16, „Възраждане“ ІІІ м.р. и „Възраждане“ ІV м.р.“ Общата стойност на проекта е 1,3 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 713 306 лв., а съфинансирането е в размер на 599 500 лв. Средствата са осигурени от програмата “Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2020. Варна е една от 20-те общини, успешно защитили проектното предложение, от общо 107 кандидатстващи.

 

Проектът предвижда ново осветление на улици, пътни и пешеходни подходи към жилищни входове, открити паркинги и междублокови пространства. Настоящото състояние на системата в район „Младост“, кв.16, „Възраждане“ ІІІ м.р. и „Възраждане“ ІV м.р. е остаряло, амортизирано и с голям разход на енергия, обясниха от дирекция “Инженерна инхраструктура и благоустрояване” в Община Варна.

 

Поддръжката е скъпа, тъй като има повече от хиляда осветителни тела, основно от натриеви лампи, които имат ниско светлоотдаване и голяма консумация на електроенергия. Наличните табла са съставени от амортизирани компоненти и това не дава възможност да се извършва ефективен мониторинг и управление на мрежата, а поради остарялата система постоянно нараства броят на авариите.

 

Предстои подмяна на амортизирани осветители с нови светодиодни LED осветители с високо качество и повишен светлинен добив; добавяне на липсващи осветители; внедряване на модерна система за управление на уличното осветление; изграждане на автономна фотоволтаична система. Това ще намали разходите за поддръжка, консумативи и изразходвана електроенергия, което ще подобри нощното осветление на улиците и междублоковите пространства в района. Основните дейности, които са изпълнени до момента са обследване за енергийна ефективност и разработен технически проект за рехабилитацията и модернизацията на уличното осветление в трите района, съобщават от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Отборът на ФК „Спартак 1918“ ще изиграе шест контроли по време на зимната си подготовка

Отборът на ФК„Спартак 1918“ ще изиграе шест контроли по време на зимната си подготовка. Първата такава контрола ще се състои на 16 януари срещу U-19 „Спартак 1918“. На 23 януари „Соколите“ излизат срещу „Черноморец“ БС (Обзор). На 29 януари, момчетата ще играят поредната си контрола срещу „Ботев Враца“ Балчик. 05.02 […]