Започват засилени проверки на товарните автомобили и автобусите

MadeInVarna
Започват засилени проверки на товарните автомобили и автобусите

Контролните действия ще се извършват съвместно с ИААА в рамките на операция на ROADPOL

От днес до 16 май ще има засилени проверки на товарните автомобили и автобусите. Операцията се провежда на територията на цялата страна, както и във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция. У нас в проверките ще участват, освен екипи на Пътна полиция и на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, съобщи главен инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.
Основната причина за провеждането на полицейските операции за контрол над товарните автомобили и автобусите се основава на факта, че при възникване на тежко пътнотранспортно произшествие (ТПТП) с участието на товарни автомобили и автобуси, последиците и броят на загиналите и ранените е значително по-голям в сравнение с други ТПТП. В календара на ROADPOL подобни операции се провеждат 4 пъти в годината. За 2021 г. първата бе проведена в края на зимата – от 8 до 4 февруари. Предстоят още две аналогични операции, като едната е заложена в средата на лятото, а другата – в началото на есента.
По отношение на най-честите нарушения, които са установени при проверки от този тип, са неспазване на времето за почивка от водачите, неспазване на скоростните режими, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите, обобщи гл.инспектор Владинов.

Следваща Новина

Варна бе домакин на "Национални дни на кариерата"

За поредна година Варна бе домакин на „Национални дни на кариерата“. Организатор на събитието, което се проведе в Двореца на културата и спорта, е JobTiger. По време на форума български и чуждестранни компании представиха различни възможности за професионално развитие на студенти, стажанти и млади специалисти. На откриването присъстваха управителят Светлозар […]