Здравният министър: 125 хиляди ваксини на Pfizer ще пристигнат у нас около Нова година

MadeInVarna
Здравният министър: 125 хиляди ваксини на Pfizer ще пристигнат у нас около Нова година

На правителствено съвещание днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че първите 125 000 ваксини срещу Covid-19 ще пристигнат в страната ни около Нова година, предаде bTV.

„Вървим напред по отношение на логистиката. По предварителни данни първата ваксина, която очакваме да дойде в България, е тази на „Пфайзер“, вероятно преди Нова година или непосредствено след. От тази ваксина ще пристигнат първо 125 хил. дози“, уточни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

От заседанието стана ясно още, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост, а през изминалата седмица над 12 хил. души са излекувани от Covid-19. Министърът беше категоричен, че лечебните заведения са обезпечени с необходимите медикаменти и защитни облекла.

По време на работното съвещание министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че мярката „Запази ме“ стартира от днес, като всички останали мерки на правителството в подкрепа на бизнеса и гражданите също остават да действат.

„Работодателите могат да комбинират новата мярка заедно с останалите помощи – „60 на 40“ или „80 на 20“, ако са от сектор хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт“, посочи Сачева.

Премиерът Бойко Борисов, който настоя да се знае, че доставения “Ремдесивир” ще се дава безплатно на нуждаещите се пациенти, заключи накрая, че за три неща не иска да чува от министъра на здравеопазването, че има проблем:

“Със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла, и с готовността за ваксини.”

Източник: bTV

Следваща Новина

Започва кампанията "Да украсим Варна за Коледа"

Община Варна обявява начало на традиционната кампания за най-красива коледна украса. Тази година новогодишни празници ще бъдат по-различни. Трудните дни са ежедневие, но декември е пълен и с дълго чакани празници. Затова всяка елхова клонка, гирлянд или шарена играчка могат да донесат топлина и уют в дома или офиса, да […]