Земляци на Иван Церов поднесоха цветя на паметника му във Варна

MadeInVarna
Земляци на Иван Церов поднесоха цветя на паметника му във Варна

 

Жители от село Церова кория, Великотърновско, където е роден един от първите варненски кметове Иван Церов, поднесоха цветя пред паметника му на пл. „Независимост“ във Варна. Заедно с тях бяха и правнуците му, които живеят в морската столица. Гостите донесоха брошури с биографични факти от живота му, отпечатани специално за посещението в морския град, съобщиха от дирекция „Култура и духовно развитие” към Община Варна.

 

Паметникът на Иван Церов, управлявал града в периода 1909 – 1912 г., бе открит през м.г. от кмета на Варна Иван Портних. Той бе изграден в градинката пред ДТ „Стоян Бъчваров“, в навечерието на 100-годишнината на театъра. Скулптурата е дело на проф. Пламен Братанов, а финансирането е от общинския бюджет.

 

Иван Церов е роден на 26 март 1857 г. в с. Церова курия. Завършва богословското училище при Лясковския манастир, бил е учител в родното си село, в Габрово, а после -в Свищов. Във Варна той е назначен като преподавател по български език и литература в Мъжката и Девическата гимназии. През 1890 г. става инспектор във Варненското учебно окръжие. През тези години той съставя и издава “Христоматия по българска литература за средните училища”. Церов е кмет на Варна е в периода 1909 г. – 1912 г. По негова инициатива се създава театрално дружество, което сформира трупа и съдейства за построяване на театър. На 26 март 1912 г. Иван Церов прави първата копка на новата театрална сграда. През есента на 1909г. в м. “Харами-дере” се полага основния камък по каптажа на варненския водопровод. Общинският бюджет за 1910г. осигурява средства за изграждане на нови улици, мостове, канализация, обществени сгради. През мандата на Иван Церов се изграждат 4 нови училища и 4 квартални хали. Той внася предложение за изграждане на електрическа мрежа в града. Иван Церов е организатор на честването през 1911г. на “50-годишнината на Първото българско училище във Варна” и по негово предложение се взема решение 9 улици да се именуват на видни просветители и възрожденци.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Локо Пд победи Черно море на Тича

Черно море загуби гостуването си на Локомотив Пловдив в мач от 4-ия кръг на Първа лига. “Моряците” отсъпиха с 1:2 на стадиона в парк “Лаута”. Черно море не стартира мача по най-добрия начин и допусна гол още в 4-ата минута. Николай Николаев напредна отдясно и центрира в наказателното поле, където […]