Жители от “Добрева чешма”: Недоумяваме защо община Варна продължава упорито да бъде сляпа и глуха за нашите проблеми

MadeInVarna
Жители от “Добрева чешма”: Недоумяваме защо община Варна продължава упорито да бъде сляпа и глуха за нашите проблеми

Подписка на жители от местност “Добрева чешма” във Варна до Общински съвет и кмета на града Иван Портних поставя въпроси за дългогодишните проблеми, които имат живущите в района: липса на водоснабдяване, канализация, път, улично осветление, достъп до обществен транспорт и извозване на битовите отпадъци, предаде moreto.net.

Ето какво гласи тя:

“Уважаеми г-н Портних,

Ние, жителите на местност Добрева Чешма 4 и 5, организирахме и проведохме събрание, състояло се на 31.05.2020г. След обсъждане на наболелите проблеми на района, бе взето решение да бъде изготвена настоящата подписка, целяща да привлече Вашето внимание, с което се надяваме Община Варна най-сетне да вземе отношение.

Местност Добрева Чешма 4 и 5 става все по-населена – към момента постоянно живущи в района са стотици семейства, като техният брой се увеличава буквално ежеседмично – все повече хора избират района за техен нов дом. Всички те, както и ние, живущите в района отдавна, сме принудени да се сблъскваме с едни от най-лошите улици на територията на Община Варна: нормална пътна настилка не съществува – пътят е изровен, с огромни дупки. Ежедневно всички ние амортизираме автомобилите си, опитвайки се да отидем на работа сутрин и да се върнем по домовете си вечер. Алтернатива няма – единствената автобусна спирка, разположена близо до района, е на километър разстояние от най-близките къщи. Наред с този огромен проблем съществува и друг, не по-маловажен: липсата на водоснабдяване. Въпреки наличието на магистрални водопроводи, минаващи през или в близост до района, не съществува дори и признак на намерение на местното В и К дружество да направи нещо по въпроса. Това е недопустимо за нашата местност, която от доста време вече е част от Район Приморски. Преди месеци бе оповестен проект за обновяване и развитие на редица местности на град Варна, част от които не са по-населени от Добрева Чешма 4 и 5, но нашият район не бе включен в проекта, въпреки близостта си до магистралния водопровод.

Редовно сметоизвозване в местност Добрева Чешма 4 и 5 не съществува – закъсненията често са в рамките на дни и дори седмици. Това, в комбинация с крайно недостатъчният брой контейнери (предвид големия брой постоянно живеещи хора) често води до натрупване на отпадъци.

На събранието от 31.05.2020г. всички постигнахме съгласие, че най-сериозните проблеми на местност Добрева Чешма 4 и 5 са липсата на нормален път и улично осветление, както и липсата на водоснабдяване. Неналичието на питейна вода изключително много затруднява нормалният ритъм на живот – сам разбирате, че ежедневните битови нужди и дейности са немислими без нормално водоснабдяване. При добро желание от страна на институциите, този проблем може да бъде решен в рамките на месеци.

Това не е първата подписка, организирана от нас, жителите на района. Преди повече от половин година сходна подписка бе депозирана при кмета на Район Приморски, г-жа Петя Проданова. След редица разговори, водени с нея както преди, така и след представяне на предишната подписка, резултат няма.

Г-н Портних, всички ние, живущите в района, си плащаме данъците, които съвсем не са ниски. За нас е загадка къде отиват тези пари. Недоумяваме и защо Община Варна продължава упорито да бъде сляпа и глуха за нашите проблеми с пътя и водоснабдяването. Напомняме още веднъж, че районът става все по-населен, съответно изложените на Вашето внимание проблеми се задълбочават с бързи темпове. Не е нормално в ХХI-ви век, част от един от престижните (поне на хартия) райони на Варна да не е водоснабден и да липсва дори основна пътна артерия с нормална настилка (ул. Орфей, главната улица на местност Добрева Чешма 4, буквално прилича на лунен пейзаж, в което сам можете да се уверите – автомобилите едва я преодоляват ежедневно).

Ние, жителите на местност Добрева Чешма 4 и 5, настояваме за Вашето отношение по темата. Очакваме Вашият отговор на настоящата подписка в двуседмичен срок. Ще приемем единствено решение поне на двата основни проблема, обвързано с конкретни срокове. В случай, че получим поредният неудовлетворителен отговор от страна на Община Варна, в частност от Вас, ще предприемем следните действия:

– Организиране на масов протест, включващ отклоняване на трафика по път Варна-Кичево през местност Добрева Чешма 4 и 5;

– Преди и по време на протеста ще бъдат поканени максимален брой български медии – електронни, печатни и телевизионни. Всички те ще имат възможността да отразят при какви условия са принудени да живеят стотици жители на престижния Район Приморски – част от морската столица на България, както и доколко и дали общината и съответните институции имат отношение към наболелите проблеми, изтъквани от години от живущите в района.

Всички ние искрено се надяваме да бъде взето адекватно и навременно решение на двата най-сериозни проблема на района – липсата на нормален път и водоснабдяване, които пречат на всички жители на местност Добрева Чешма 4 и 5 да водят нормален начин на живот. Разбираме, че Община Варна не разполага с неизчерпаеми ресурси, но сме убедени, че решение на тези проблеми може да се намери, за което настояваме.”

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

535 са свободните места в детските ясли във Варна

535 места за целодневен прием са обявени в детските ясли във Варна за класиране на 22-ри юни, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. В тази връзка електронната система за прием ще бъде затворена за редакции и регистрации на нови заявления от 20-ти юни  до 22-ри юни, включително. Съгласно приетите […]