Знамето на Варна се “върна” от Антарктида

MadeInVarna
Знамето на Варна се “върна” от Антарктида

Знамето на Варна, което кметът Иван Портних подари на екипажа на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ преди експедицията до Антарктида, бе върнато днес във Варна. Кметът го получи от капитана на българския военен научноизследователски кораб Николай Данаилов по време на церемонията за връчване на награди „Варна“ в сферата на културата, образованието и науката за 2022 г. 

 

Флагът е бил качен на кораба на 27 декември 2022 г., когато започна историческото плаване до Антарктида, припомни Николай Данаилов. Заръката на кмета е била знамето да се развее на десния борд и после на пилона на българската база на Ледения континент. На 14 февруари 2023 г. гордо го развяхме на Антарктида, каза кап. Данаилов. Той върна флага на кмета Иван Портних в края на тържеството в зала „Пленарна“ на Общината. 

 

Сред носителите на тазгодишните призове „Варна“ в сферата на висшето образование и науката е и творческият колектив на проекта „Научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ – уникална научна платформа за изследване на световния океан“ с ръководител флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. На тържеството проф. Медникаров благодари на Община Варна за вниманието, което е оказала на екипа на проекта, както и на всички варненци и представителите на морската индустрия и бизнес за подкрепата за инициативата, която по думите му не би се състояла без колективните усилия на много хора. 

 

Пътуването на НИК 421 продължи 127 денонощия, в които корабът измина малко повече от 19 000 морски мили или приблизително около 35 000 км, докладва при завръщането му капитан Николай Данаилов. Експедицията транспортира и стовари на брега близо 40 тона материални и хранителни припаси за 31-та антарктическа българска експедиция. Военните моряци осигуриха от борда на кораба извършването на научни изследвания за флората и фауната, геоморфоложки проби на дъното на Южния залив.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

125 блока се включват в празничното шествие във Варна за 24 май

125 блока с представители на 50 детски градини, 63 училища, 6 центъра за подкрепа за личностно развитие, 5 висши училища и блок на културните и научни институти ще се включат в тържественото общоградско шествие по случай 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската  азбука, просвета и култура и […]