2699 души са ползвали безплатните здравни програми на Община Варна

MadeInVarna
2699 души са ползвали безплатните здравни програми на Община Варна

С цел развитие и възпитание на здравна култура и в подкрепа на гражданите Община Варна ежегодно поддържа комплекс от профилактични програми, които са безплатни и обхващат социалнозначими заболявания, характерни за различни възрастови групи.

 

През миналата година от възможностите на 10-те програми са се възползвали 2699 души през 2021 г., съобщават от дирекция „Здравеопазване“.

През програма „Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развитието” са преминали 41 малчугани с увреждания и проблеми в развитието. Извършени са 335 индивидуални хипотерапии. Постигнатите резултати са подобряване на двигателните функции, както и на общото психическото и емоционално развитие.

 

Програмата “Скрининг на заболявания на щитовидната жлеза” се изпълнява от СБАЛОЗ “Марко А. Марков”, ДКЦ 1 “Св. Клементина”, ДКЦ 3, ДКЦ 4 И ДКЦ „Чайка“. През нея са преминали 681 граждани, като при 304 (44,65%) от тях е открита патология. Най-често проблемите се изразяват в различни по състав и количество възли, кисти, нодозни струми, увеличена щитовидна жлеза или с нехомогенна структура,  тиреоидит на Хашимото и др. При 11 от жените проблемите са свързани със злокачествени образувания.

 

„Скрининг на заболявания на белия дроб“ се изпълнява от СБАЛПФЗ, ДКЦ 1 “Св. Клементина”, ДКЦ 2 „Св. Ив. Рилски“ – Аспарухово, ДКЦ 3, ДКЦ 4, ДКЦ 5 “Св. Екатерина” и ДКЦ “ЧАЙКА”. Програмата е обхванала 519 души. На всички е направено ФИД (функционално изследване на дишането), при 34% се е наложило извършване на рентгенография за прецизиране на диагностиката и лечението, 31% от обхванатите от програмата са преболедували Ковид-19. В резултат на извършения скрининг са установени 30 високорискови граждани, които са насочени за болнично лечение, при 24 – хроничен бронхит, 14 – с новоткрит ХОББ, 83 с други заболявания на дихателната система и 1 със злокачествено заболяване на белия дроб, като пациента своевременно е насочен към онкологична комисия.

 

„Скрининг на очни заболявания“ се изпълнява от СБОБАЛ. Програмата е насочена към две целеви групи – деца до 18-годишна възраст и граждани над 55-годишна възраст, които все още не са диагностицирани. Прегледани  са 104 деца от 2 детски градини,  и 51  малчугани са посетили на място лечебното заведение. При 63,87% от общо прегледаните е препоръчан ежегоден профилактичен преглед; на 56 деца е открито отклонение на зрителната функция, на 52 са извършени допълнителни изследвания, като при 34 от тях са открити нарушение на зрението и са предприети мерки по лечението им.

Скринингът на очните заболявания за граждани над 55 г. има за цел ранно откриване и насочване за лечение на съдовите заболявания на ретината и макулната дегенерация, свързана с възрастта. Преглед за очни заболявания са преминали 198 граждани, отклонения от нормата са открити на 61. Извършени са им специализирани изследвания, поставена е диагноза и са дадени насоки за последващо лечение.

 

„Профилактика на рака на гърдата“ се изпълнява от ДКЦ V „Св. Екатерина“. По програмата през 2021 г. са изследвани 254 жени. На 32 от тях са открити термални нередности, като 27 са консултирани и изследвани на ехограф и насочени за лечение.

 

„Комплексно постковид проследяване“ се изпълнява от ДКЦ V „Св. Екатерина“. По програмата през 2021 г. са прегледани 303 варненци. Извършени са прегледи при: Пулмолог – 125; Кардиолог – 89; Нефролог – 15; УНГ – 23; Невролог – 18; Гастроентеролог – 10; Ендокринолог – 2; Психиатър – 1. На всички 303 граждани са извършени следните изследвания: ехокардиография – 58; рентген на бял дроб и сърце – 71; ехография на коремни органи – 25; доплерова сонография – 15 и лабораторни изследвания – 36. На всички пациенти с установени отклонения от нормата е назначено лечение и са дадени съвети за последващо поведение.

 

„Психосоциална подкрепа на лица, зависими от психоактивни вещества” се изпълнява от УМБАЛ „СВЕТА МАРИНА”. Извършени са 1473 консултации на зависими от психоактивни вещества (ПАВ), на техни близки и роднини, на близки и роднини на пациенти, при които има съмнение, че са зависими от ПАВ, и на бременни зависими от хероин. В условията на извънредна епидемиологична обстановка се отчита увеличение на случаите на новодиагностицирани пациенти със зависимости и повишаване нивата на злоупотреба с ПАВ.

 

„Зеленият двор на Варна“ се изпълнява от Медицински университет “Проф. д-р П. Стоянов“, ФОЗ. През 2021 г. са отчетени 570 посещения на социализиращи (адаптиращи) се деца от 0-3 години и общо 567 психоаналитични консултации на семейства с дете в риск.
В условията на пандемия програмата набляга предимно на работата с родители и деца, които са с вече установени проблеми, като най-често срещаните са липсваща или ограничена вербална комуникация родител-дете; забавено развитие на речта; агресивно поведение на децата към връстниците им; повишена тревожност при раздяла; несигурна привързаност; емоционална нестабилност и др.

 

„Грижа за деца с диабет и редки заболявания“ се изпълнява от Варненското дружество по детска ендокринология. През 2021 г. са обхванати 64 деца с диабет, посещаващи детски и социални заведения и училища. За всяко от тях е изготвена програма, свързана с поведението на медицински специалисти, педагози и родители при ежедневната им грижа и адекватно поведение при повишение/понижение на кръвната захар и свързаните с това състояния.

 

„Информационно-консултативен ваксинационен мобилен кабинет“  се изпълнява от ДКЦ 1 „Св. Клементина“, ДКЦ 3, ДКЦ 4 и ДКЦ 5 „Св. Екатерина“. По програмата са изнесени общо 19 беседи в различни трудови колективи, предимно по желание на работодателите, на които са присъствали общо 564 граждани. Извършени са индивидуални медицински консултации – на място в лечебните заведения са консултирани общо 323 души, консултация по телефон са получили 154 лица. По домовете им са ваксинирани 47 трудноподвижни лица. Извършени са 30 теста за неутрализиращи антитела на ваксинирани лица преди поставяне на бустерна доза. При 28 от тях не са установени антитела и са насочени за ваксиниране.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Пожарникари на протест във Варна

Варненските пожарникари излязоха на протест тази вечер пред Първа районна служба Огнеборците настояват за повишаване на възнагражденията с 20% и да не се правят структурни промени на тъмно, предаде БНТ Протестиращи заявиха, че ги притеснява изваждането на пожарната служба от системата на МВР. Според тях не се води диалог със синдикатите […]