74 потребители са ползвали услугите на двата центъра за подкрепа на хора с деменция

MadeInVarna
74 потребители са ползвали услугите на двата центъра за подкрепа на хора с деменция

74 потребители са ползвали различни интегрирани здравно-социални услуги в „Център за грижа за лица с различни форми на деменция“ и „Дневен център за подкрепа на лица с различна форма на деменция и техните семейства“. Проектът бе реализиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“, съгласно договор за безвъзмездна помощ между Община Варна и Министерството на труда и социалната политика, обясни на заключителна пресконференция днес Анастасия Георгиева, ръководител на проекта и директор на дирекция „Здравеопазване“ в Община Варна. В събитието участваха още Таня Василева, директор на дирекция „Социални дейности“, представители на Дирекция „Социално подпомагане“, на социални институции и неправителствени организации.

 

„Дневният център за подкрепа на лица с различна форма на деменция и техните семейства“, който се намира в район „Младост“, ул. „Петко Стайнов“ 7, е с капацитет 40 потребители. По време на проекта в него е предоставена грижа за 54 лица, които могат да се възползват за 8 или 4 часа, 5 дни седмично, без събота и неделя. Това са възрастни хора с различни форми на деменция над 65 г., с ограничения или в невъзможност за самообслужване. Те са получавали консултиране, психологическа подкрепа, терапевтична помощ и рехабилитация и други”, обясни Анастасия Георгиева.

 

Втората база – “Центърът за грижа за лица с различни форми на деменция”, предоставя 24-часова грижа за посрещане на ежедневните потребности на лицата с деменция и подкрепа за водене на самостоятелен живот. Той се намира в район „Владислав Варненчик“, бул. „Константин и Фружин“, и е с капацитет от 15 места, а през него са преминали 20 потребители. Дейностите, които предоставя центърът, са 24-часова грижа за посрещане на ежедневните потребности на лицата, индивидуална и групова работа с потребителите, насочена към възстановяване и поддържане на социални умения, терапевтични програми, медицинска рехабилитация и други.

 

От 1 юли и двете услуги става държано-делегирана дейност. Ще бъдат запазени всички работни места за персонала и всички потребители имат сключени нови договори и могат да останат, обясни Таня Василева. По думите й, в община Варна е направен анализ на потребностите от социални услуги във връзка с изготвянето на Национална карта на социалните услуги, която трябва да стане факт през 2024 година. Съобразно данните ще продължат да функционират всичките 58 услуги, предоставяни от Община Варна, а новите  направления, по които ще се търси финансиране са – социални услуги за хора с психични разстройства, деца с увреждания и медицински грижи в дома.  

 

Сградите, в които се намират двата центъра за хора с различна форма на деменция, бяха основно ремонтирани от Община Варна с европейски средства по ОП „Региони в растеж“.   


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

214 са свободните места за прием в първи клас в общинските училища

Приключи електронният прием в първи клас в общинските училища за учебната 2023-2024 година, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Записаните първокласници до момента са 2965.   Към 30 юни 2023 година са обявени 214 свободни места за 14 общински училища: в район „Аспарухово“ – 64, в […]