8 г. затвор за мъж, извършил в съучастие грабеж, придружен със средна телесна повреда

MadeInVarna
8 г. затвор за мъж, извършил в съучастие грабеж, придружен със средна телесна повреда

Варненският окръжен съд призна за виновен 38-годишният Благовест А., за това че в съучастие е извършил грабеж в условията на опасен рецидив. Престъплението е било придружено с нанасяне на средна телесна повреда на пострадалото лице.

На 14 декември 2019 г. Благовест А. уговорил своя приятелка да се свърже с Редван Ч., за който знаел че си търси жена за сексуални контакти. Предоставил й мобилен телефон и й дал инструкции да си уговори среща с набелязаната жертва. След като мъжът и жената се срещнали в село Гроздьово, поели към местност Шерба. Те били проследени с автомобил от Благовест А. и Ангел А., който управлявал превозното средство. След като джипът на жертвата спрял, двамата извършители изчакали известно време, след това отишли до автомобила и отворили едновременно двете му задни врати. Свидетелката била изкарана от колата, а Благовест и Ангел започнали да нанасят удари на мъжа. След това 38 -годишният извършител извадил жертвата от джипа и продължил побоя, но вече с метална водопроводна тръба. В следствие на ударите му била нанесена средна телесна повреда – счупване на костите на дясната подбедрица. Издърпали със сила ключовете на джипа, мобилния телефон и наличните 1200 лева и оставили Редван Ч. в безпомощно състояние в гориста местност.

Предвиденото наказание в НК за това престъпление е „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години.

В разпоредителното заседание, подсъдимият и защитата му поискаха делото да бъде разглеждано в условията на съкратено съдебно следствие – без разпит на свидетели и вещи лица. Благовест А. призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт. В този случай, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда „лишаване от свобода“, съдът е задължен да намали размера на наложеното наказание с 1/3.

Благовест А. е роден в Провадия, с начално образование, неженен, не работи, осъждан многократно.

Пред тричленния съдебен състав държавното обвинение пледира за наказание в размер на 12 г. „лишаване от свобода“ предвид значителната предходна съдимост, упоритостта при извършване на престъплението, както и включването на други лица в деянието.

Защитата на подсъдимия пледира за наказание под средния размер, като изтъкна направените самопризнания от Благовест и подчерта, че целта на наказанието е закононарушителят да бъде превъзпитан.

За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд наложи на Благовест А. наказание 12 години „лишаване от свобода“, което бе законово задължен да намали с 1/3 до 8 г. затвор при първоначален строг режим.

Присъдата на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна в 15 дневен срок.

Другият извършител на престъплението – Ангел А. също се призна за виновен и през седмицата сключи споразумение с прокуратурата, което беше одобрено от Варненския окръжен съд. Той прие да търпи наказание 3 години „лишаване от свобода“ с 5 г. изпитателен срок.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Премиерът Борисов: Отчитаме добрите оценки на ОИСР за България и продължаваме да работим по препоръките

„България имаше значителен впечатляващ икономически растеж до идването на пандемията и виждам, че се отчита в Икономическия преглед на България“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на официалното представяне на изготвения от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Икономическия преглед на България Премиерът изтъкна, че страната ни е […]