9 състава от Варна и областта взеха участие в Девети национален фестивал на клубовете за народни хора „Автентични ритми”

MadeInVarna
9 състава от Варна и областта взеха участие в Девети национален фестивал на клубовете за народни хора „Автентични ритми”

17 състава с над 240 участници се включиха в Девети национален фестивал на клубовете за народни хора „Автентични ритми” Нови Пазар. Те бяха от общините Шумен, Варна, Провадия, Суворово, Дългопол, Велики Преслав, Нови пазар, Каспичан и Ветрино.

В първа категория танцовите групи изпълниха по две автентични хора, като едното от тях задължително трябвашe да бъде от Североизточна България. Във втора категория съставите представиха по едно хоро в разработка по преценка на ръководителя, от която и да е етнографска област. По време на прехода между двете категории публиката се наслади на изпълнението на народна музика на Еда Сюлейман от клас народно пеене с ръководител Ралица Райчева към НЧ “Христо Ботев-1872”.

След изпълненията се проведе и хоротека.

Основната цел на фестивала е популяризиране, запазване и развитие на българския танцов фолклор, чрез предоставяне на възможност за изява на групи от цялата страна и създаване условия за широк културен обмен.

По традиция фестивалът се провежда всяка втора събота на месец октомври по време на Дните на града. Организатори са Община Нови пазар и НЧ „Христо Ботев-1872”. Спонсорите са Фирма НОВО СТЪКЛО ЕАД, Фирма “РуБо”, “СПРИНГ ФОРС“ ООД – изворна вода “КИТКА“.

За апетита на присъствалите се погрижи известният готвач Ангел Ангелов, който приготви чорбаджийски боб с пушено свинско в своя “Юнашки тиган”.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Приключва ремонтът на кръстовището на бул. "Девня" за качване към Аспарухов мост

Приключва ремонтът на кръстовището на бул. “Девня” за качване към Аспарухов мост, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. Подсилена е конструкцията на пътното платно, включително с геомрежа, и е и положена нова настилка. Предстои поставянето на маркировка и вертикална сигнализация.   Продължават ремонтните дейности по останалата част от трасето. […]