Съвместна изложба представя градовете Тирана и Тбилиси

MadeInVarna
Съвместна изложба представя градовете Тирана и Тбилиси

Съвместна изложба, организирана от посолствата на Албания и Грузия в България и Регионалния исторически музей във Варна, представя столиците на двете държави – Тирана и Тбилиси. На официалното откриване на експозицията в зала „Север“ на музея присъстваха посланиците на Албания Н. Пр. г-жа Доника Ходжа, и на Грузия Н. Пр. г-жа Тамуна Лилуашвили.

„Здравейте, името ми е Тирана“ представя хронологична ретроспекция на развитието на албанската столица, която, според съществуващите документи, е основана през 1614 година. Археологически находки показват, че на мястото й е имало селище още през 6 век. Чернобелите фотографии изобразяват известните тирански мозайки, централния площад, часовниковата кула, както и редица други емблематични за града места.

„Здравейте, името ми е Тбилиси“ се показва за първи път и включва съвременни изображения, представящи грузинската столица. Смесица от архитектурни стилове, хармония на минало и настояще, събрани в колекция от 25 цветни снимки.

Изложбата се организира със съдействието на отдел „Най-нова история“ към РИМ – Варна и ще може да бъде разгледана до края на март.

Следваща Новина

Варненци искаха оставка на правителството

Ден след националния протест за оставка на правителството от партия “Възраждане” този път протестираха във Варна. Варненци се събраха пред Община Варна в 12 ч. Гражданите изразиха недоволството си срещу СЕТА, Н18, ЗСУ, Новата База на НАТО и други наболели проблеми. „Искам нормален живот!“ е мотото на протестите.