147 години от рождението на арх. Дабко Дабков

MadeInVarna
147 години от рождението на арх. Дабко Дабков

На 21 януари 1875 година в Трявна е роден емблематичният архитект на Варна Дабко Дабков. Още като дете пристига във Варна и така започва неговата връзка с морската столица. Завършва своето образование в Мюнхен и още тогава прави впечатление със своите умения и голям талант. След като се завръща в България отваря свое частно проектантско бюро. И през 1906 година получава първата си голяма частна поръчка – варненският Аквариум.
„Едно от многото важни събития в живота на човека е построяване на собствен дом”. Според него добре построеният и уютен дом, събира семейството и прави неговите членове щастливи.
Обединявайки различни стилове в своята практика Дабко Дабков създава едни от най-красивите сгради в града – хотел Мусала, хотел Лондон, Аквариумът.
Архитетът, променил облика на град Варна оставя за поколенията над 350 сгради, някои от които не са запазени до днес. Някои от най-красивите му произведения могат да се видят в пешеходната централна част на Варна.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Министрите по околна среда на ЕС обсъдиха ролята на горите и продуктите от дърво в екологичните, енергийните и климатичните политики

В рамките на втория ден от неформалната си среща в Амиен, Франция, министрите на околната среда и министрите на енергетиката на ЕС обсъдиха въпросите на справедливия преход към ниско емисионно развитие и ролята на горите в борбата с изменението на климата. „Ролята на горите за смекчаване изменението на климата е […]