Апелативен съд – Варна даде съгласие българин да бъде съден в Гърция за извършени там престъпления

MadeInVarna
Апелативен съд – Варна даде съгласие българин да бъде съден в Гърция за извършени там престъпления

Варненският апелативен съд потвърди решение на Варненския окръжен съд, с което е дадено съгласие Апелативната прокуратура в Солун  да осъществи наказателно преследване спрямо български гражданин, обвинен за две престъпления в Гърция.
Апелативният съд в Солун е осъдил на девет години лишаване от свобода Боян С. Санкцията той търпи и в момента в гръцки затвор. Междувременно прокуратурата към Апелативен съд – Солун е образувала ново производство, което изисква българският съд да предостави съгласие Боян да бъде съден за други две престъпления: участие в престъпна организация и опит за измама с цел извличане на незаконна имуществена изгода. Нанесените щети надхвърлят 120 хиляди евро.
Защитата на българския гражданин помоли решението на първата инстанция да бъде отменено, заради непълнота и неясноти в Европейската заповед за арест.
Апелативният съд във Варна посочи в решението си, че през 2017 г. Боян е бил предаден на гръцките власти, за да бъде съден за извършени измами. Сега правилно Варненският окръжен съд е съобразил принципа, който ограничава възможността едно лице да бъде съдено за престъпление, различно от това, за което е издадена Европейска заповед за арест. От уточненията на гръцките власти става ясно, че разследваните сега престъпления са различни от тези, за които мъжът вече е бил предаден с предходната заповед за арест.
С тези аргументи Апелативният съд потвърди решението на Окръжен съд – Варна, предоставящо съгласие за наказателно преследване в Гърция срещу българин, обвинен в опит за измама и участие в престъпна организация.
Решението не подлежи на обжалване.

Следваща Новина

Тестват системата за ранно оповестяване на 1-ви април

Националната система за ранно предупреждение и оповестяване ще бъде тествана във Варна на 1-ви април (четвъртък) от 11 часа. Това се прави във връзка с изпълнение на Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при […]