Апелативният съд потвърди ареста на обвинен в убийство

MadeInVarna
Апелативният съд потвърди ареста на обвинен в убийство

Варненският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в Разград, с което под стража е бил задържан Илхан А. 38-годишният мъж е обвиняем за това, че е застрелял от упор свой съсед. Престъплението било извършено в исперихското село Лъвино на 5 срещу 6 февруари с пневматична пушка. Оръжието е законно притежавано и регистрирано.

Прокуратурата счита, че предвиденото наказание за това тежко деяние предполага наличие на реална опасност от извършване на престъпление и от укриване на обвиняемия. Освен това той е безработен, не е семеен, има съмнения за психичното му здраве, което предстои да бъде подложено на експертна оценка.

Защитата на обвиняемия изтъкна, че инцидентът е станал в дворното място, в заградена част от дома на обвиняемия. Той произвел предупредителен изстрел във въздуха. След като пострадалият и придружаващият го вместо да се оттеглят, влезли навътре, Илхан възприел това като нападение. Преди време неизвестни лица проникнали в имота и му нанесли побой. Именно това го принудило да се снабди с оръжие и да постави охранителни камери.

Съставът на Апелативния съд сподели мотивите на първата инстанция и прецени, че за настоящия етап от разследването определената най-тежка мярка за неотклонение е законосъобразна. От събраните доказателства може да се направи обосновано предположение за съпричастността на обвиняемия към деянието. Съдът приема, че Илхан А. не е осъждан и няма негативни данни за личността му. Но тъй като е привлечен за престъпление, наказуемо с лишаване от свобода за срок от над 10 години, законът извежда наличие на реална опасност от извършване на престъпление и укриване. От досега събраните материали по делото не може да се направи извод, че обвиняемият е действал при неизбежна отбрана.

С тези съображения, Варненският апелативен съд не намери основания да измени определения от Разградския окръжен съд арест спрямо обвиняемият за убийство Илхан А.

Определението на въззивния съд не подлежи на обжалване.

Следваща Новина

Двама мъже, пазарували с чужди банкови карти, ще търпят най-тежката мярка за неотклонение

Варненският апелативен съд определи „задържане под стража“ на двама обвиняеми за използване на чужди банкови карти в Разград. Мартин Н. и Пламен М. са с повдигнати обвинения за тежко умишлено престъпление против паричната и кредитната система. Разследването започнало след жалба на собственик, изгубил в Разград портфейл с лични документи и […]