Апелативният съд във Варна разглежда делото за хотел „Вероника”

MadeInVarna
Апелативният съд във Варна разглежда делото за хотел „Вероника”

За втори път казусът „хотел Вероника“ ще се разглежда от Варненския апелативен съд. През 2018г. първоинстанционният Окръжен съд – Варна произнесе присъда. След обжалване Апелативният съд я измени частично, като призна вината на още четирима подсъдими. Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане. Така отново на проверка се подлага присъдата на Окръжния съд, с която бе наложено ефективно наказание от 3 години лишаване от свобода на Георги Г., управител на „Дигинг“ ЕООД и условно – на Пламен Н. от „Бултранспорт груп“ ЕООД – 3 години с 5-годишен изпитателен срок. Двамата са осъдени да изплатят на гражданските ищци, семействата на загиналите, по 100 000 лв обезщетение.
Прокуратурата бе повдигнала обвинения на 7 души, служители на 3 дружества, за това че поради немарливо изпълнение на строително-ремонтни работи – правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – са причинили смъртта на четирима души. Оправдани от първата инстанция бяха 5-ма от подсъдимите. През 2019 г. въззивната инстанция осъди 4-ма от тях: Валентин П. и Виолета Д. от „Инекс консулт“ ООД, и Валентин Т. и Мехнур М. от „Планекс“ ООД. Върховният касационен съд счете, че втората инстанция не е посочила каква е конкретната причина за инцидента и дали дейците са упражнявали „правно-регламентирана дейност – източник на повишена опасност“. Последната инстанция потвърди окончателно оправдателната присъда на Йовко Р.
Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че 11-етажният хотел „Вероника“ в кк „Слънчев ден“ се срути на 8 април 2015 г. по време на ремонт, реконструкция и модернизация. Отломките затрупаха 4-римата работници Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. Те участвали в събарянето на сградата чрез дърпане със стоманени въжета, а когато този способ не дал резултат, пристъпили към ръчно къртене на колоните и рязане на арматурите им. Според вещите лица, поредността на разрушаване не е била спазена: започнато е изпълнение отдолу нагоре, вместо обратното.
На първото открито заседание, заради заболяване на подсъдим, делото беше отложено за 14 януари, но производството беше отсрочено заради болничен на адвокат.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Манолова: Коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ е гаранция, че ГЕРБ и ДПС повече няма да управляват

Регистрацията днес в ЦИК на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ дава гаранция на обикновените хора, които гласуват за нас, че със сигурност няма да получат ГЕРБ и ДПС след това. В парламента ние категорично няма да подкрепяме правителство на ГЕРБ и ДПС и техните патерици, нито ще управляваме с тях. […]