Апелативният съд във Варна увеличи наказанието на доживотен затвор за подсъдим за грабеж, придружен с убийство

MadeInVarna
Апелативният съд във Варна увеличи наказанието на доживотен затвор за подсъдим за грабеж, придружен с убийство

В.Ф. от гр. Завет бе осъден на доживотен затвор от Апелативния съд във Варна за грабеж, придружен с убийство. Това се случи, след като съдът уважи протеста на Разградската окръжна прокуратура срещу наложената 20-годишна присъда, произнесена от Окръжния съд. С решението на Апелативния съд е потвърдена частта за присъдените обезщетения на близките на жертвата в размер на 200 000 лева ведно с лихвите, както и разноските по делото.
Извършителят и убитият мъж на 75 години, били съседи в гр. Завет. В.Ф. периодично помагал срещу заплащане на семейството на жертвата, както и на други семейства в града, с цепенето и събирането на дърва. Случвало се младият мъж да поиска и да получи заем от по-възрастното семейство.
На 25 декември 2014 година, около 23:00 часа, след гостуване при свои близки, В.Ф. се прибирал към дома си. Пътят му минавал през дома на жертвата. Тъй като финансовото му положение не било добро, а по-рано през месеца му се родило трето дете, той решил да открадне пари от възрастните си съседи, за които знаел, че са заможни. Влязъл в къщата и започнал да търси, но вдигнал много шум и събудил стопанина й. 75-годишният мъж се развикал, а подсъдимият уплашен, че мъжът го е разпознал, се нахвърлил върху него да го души, като притискал и гръдния му кош. Жертвата изпаднала в безсъзнание, а след това починала. В.Ф. продължил да търси пари, като успял да открие 220 лв., задигнал и мобилния телефон на мъжа.
След престъплението, разбирайки, че е причинил смъртта на 75-годишния си съсед, подсъдимият опитал да прикрие извършеното. После решил да укрие тялото и да го хвърли в близкия язовир. За целта го изнесъл от къщата, носил го до дома си, където го натоварил на каруца и с нея го закарал до язовира. Там хвърлил тялото на възрастния мъж във водата, като предварително завързал камъни за него.
В следващите дни В.Ф. изхарчил ограбените пари, унищожил мобилния телефон и през месец февруари 2015 година заминал за Германия, където периодично пребивавал и работел.
В хода на разследването за смъртта на 75-годишния мъж от гр. Завет, била установена съпричастността на подсъдимия към престъплението. През март 2015 година Разградският окръжен съд издал ЕЗА на 35-годишният мъж, въз основа на която той бил задържан в Германия и предаден на българските власти през октомври същата година.
В съдебно заседание прокурорът от Апелативна прокуратура-Варна изцяло поддържа протеста на Окръжната прокуратура в Разград.
Решението на Варненския апелативен съд подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Красимир Каракачанов: Съвместните подготовки развиват умения и качества в общ интерес

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изразиха удовлетворение от високото ниво на изпълнение на задачите по време на съвместната подготовка на военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и от армията на Великобритания. На летище „Чешнигирово“ днес, 2 март, се проведе ден за […]