Арестуваха цяла смяна митничари вземали 10 евро, ако бързаш, 100 – ако си съмнителен

MadeInVarna
Арестуваха цяла смяна митничари вземали 10 евро, ако бързаш, 100 – ако си съмнителен

Шефът на ГКПП “Калотина” и цялата смяна са задържани. Следили ги със СРС, а някои от тях демонстрирали завидно финансово състояние. Само преди два месеца директори похвалили съвместните им проверки

Арестуваните митничари и граничари на Калотина са вземали масово подкупи от 10 до 100 евро от шофьорите, които преминават през браздата, съобщава “24 часа”.

Таксата била определяна на око, а критерият най-често бил колко е скъп автомобилът. Съмнителните също били “облагани” солено и редовно. Митничарите и служителите на МВР, които трябва да охраняват държавната граница със Сърбия, действали заедно и конспиративно.

Митническият пункт е бил буквално пробит в последните месеци. През него без щателни проверки и в двете посоки минавали леки коли и тирове. Зачестили и случаите, когато сръбските митничари и полицаи хващат дрога в автомобили, които идват от България. Заловени у нас наркотици също са преминавали през Калотина, твърдят запознати с разследването. Има данни, че арестуваните над 30 души са пускали срещу заплащане и бусове с бежанци към Европа. Разследването на Специализираната прокуратура, “Вътрешна сигурност” и антикорупционната комисия е подплатено със специални разузнавателни средства, научи още “24 часа”. Някои от задържаните демонстрирали завидно финансово състояние, което не отговаря на заплатите им.

Началникът на митническия пункт е сред задържаните по време на операцията, както и цялата смяна, която е била на работа в четвъртък вечерта. Арестувани са и много гранични полицаи, някои от които не са били на работа по време на операцията на службите.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

ПК „Финанси и бюджет“ гласува бюджета на Варна след 5-часови дебати

След почти 5-часови дебати ПК „Финанси и бюджет“ одобри бюджета на Варна за 2020 г. Той е в размер на 492,07 млн. лв. От тях 169,8 млн. лева са делегираните средства от държавата, а останалите над 213,7 млн. – от приходи от местни данъци и такси. Бюджетът със средства от европейски проекти […]