Арменската общност дари на Варна паметник на Васил Левски

MadeInVarna
Арменската общност дари на Варна паметник на Васил Левски
Днес, в денят на Независимостта на България и един ден след празника на Независимостта на Армения, Арменската общност в град Варна откри дългоочакваният паметник на дякона Васил Левски в шадраванната градинка до община Варна. Той е изграден по инициатива на Съюза на арменците в България с председател Арутюн Овсепян. Паметникът е изработен в Армения от арменски туф и е дарение в израз на благодарността на арменците в България за гостоприемството на българския народ, приемайки ги по време на Геноцида над тях преди век. На него има надписи на български и арменски език. Скулптурната композиция изобразява Апостола на свободата в почти цял ръст, с оръжие и в униформа на четник, пред него лъвска глава, а зад него скалист пейзаж.
На откриването присъстваха много арменци от град Варна, представители на арменските организации АГБУ-Парекордзаган Варна и Ташнакцутюн “Папкен Сюни”, както и архиереят на Арменците в България и Румъния епископ Датев!

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Представят най-новите български филми в 39-ия кинофестивал „Златната роза“

Най-новите български филми ще бъдат представени в 39-ото издание на фестивала за българско игрално кино „Златна роза“, който ще се проведе от 23-ти до 29-ти септември в залите на Фестивален и конгресен център Варна. Организатор на е Националният филмов център, с подкрепата на Община Варна и Министерство на културата.    […]