Барелеф в памет на проф. Йовчо Топалов бе осветен във ВМА

MadeInVarna
Барелеф в памет на проф. Йовчо Топалов бе осветен във ВМА
Барелеф в памет на о.з. генерал-майор член-кореспондент проф. Йовчо Топалов, д.м.н. бе осветен в Клиниката по съдова хирургия на Военномедицинска академия (ВМА).
С поставянето на паметния знак бе отдадена почит към делотому като легендарен лекар-хирург, началник и основател на ВМА, преподавател и учен.
Проф. Йовчо Топалов е една от най-емблематичните личности на ВМА. Името му е изписано със златни букви в историята на Академията. Всъщност, той е човекът, благодарение на който ВМА днес е такава, каквато всички я познаваме. По негова инициатива през 1989 г. Висшият военномедицински институт е преименуван на Военномедицинска академия, заяви полк. доц. д-р Владимир Василев, д.м., заместник-началник на ВМА.
Всички ние, неговите колеги и ученици, помним проф. Топалов с пословичната му трудоспособност – той пръв влизаше в операционната зала и последен я напускаше – едва, след като се е убедил, че всичко необходимо е направено, допълни доц. Василев.
Клиниката по съдова хирургия ще носи името на проф. Йовчо Топалов, за да остане паметта му и за следващите поколения лекари, които ще работят в тази област, съобщи ръководителят на звеното проф. Кузман Гиров.
Този човек ни направи специалисти. На него ние дължим изключително много. Това беше човек – визионер, който вървеше много напред. Не стоеше в своето време, а се опитваше да направлява развитието на съдовата хирургия напред, за да достигне това, което е в момента – клиниката да е на световно ниво, коментира още специалистът.
Проф. Йовчо Топалов е началник на ВМА в периода 1988-1990 г., основател и първи ректор на Военномедицинска академия. Има над 550 научни публикации и съобщения. Разработил е важни проблеми на тромбозите и емболиите, острите хеморагии, сърдечната, съдовата, белодробната и военнополевата хирургия. Въвел е в страната редица диагностично-лечебни методи и е автор на 41 оригинални оперативни техники и лечебни модификации. Проф. Йовчо Топалов почина на 11 януари 2021 г.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Варна почете паметта на Апостола

148 години от обесването на Васил Левски бяха отбелязани днес във Варна. Венци и цветя в знак на признателност пред делото на Апостола бяха положени пред паметната плоча на кръстовището на бул. „Осми Приморски полк” и бул. „Левски“, а по-късно и пред паметника на Васил Левски в Морската градина. В поклонението […]