Барелеф в памет на проф. Йовчо Топалов бе осветен във ВМА

MadeInVarna
Барелеф в памет на проф. Йовчо Топалов бе осветен във ВМА
Барелеф в памет на о.з. генерал-майор член-кореспондент проф. Йовчо Топалов, д.м.н. бе осветен в Клиниката по съдова хирургия на Военномедицинска академия (ВМА).
С поставянето на паметния знак бе отдадена почит към делотому като легендарен лекар-хирург, началник и основател на ВМА, преподавател и учен.
Проф. Йовчо Топалов е една от най-емблематичните личности на ВМА. Името му е изписано със златни букви в историята на Академията. Всъщност, той е човекът, благодарение на който ВМА днес е такава, каквато всички я познаваме. По негова инициатива през 1989 г. Висшият военномедицински институт е преименуван на Военномедицинска академия, заяви полк. доц. д-р Владимир Василев, д.м., заместник-началник на ВМА.
Всички ние, неговите колеги и ученици, помним проф. Топалов с пословичната му трудоспособност – той пръв влизаше в операционната зала и последен я напускаше – едва, след като се е убедил, че всичко необходимо е направено, допълни доц. Василев.
Клиниката по съдова хирургия ще носи името на проф. Йовчо Топалов, за да остане паметта му и за следващите поколения лекари, които ще работят в тази област, съобщи ръководителят на звеното проф. Кузман Гиров.
Този човек ни направи специалисти. На него ние дължим изключително много. Това беше човек – визионер, който вървеше много напред. Не стоеше в своето време, а се опитваше да направлява развитието на съдовата хирургия напред, за да достигне това, което е в момента – клиниката да е на световно ниво, коментира още специалистът.
Проф. Йовчо Топалов е началник на ВМА в периода 1988-1990 г., основател и първи ректор на Военномедицинска академия. Има над 550 научни публикации и съобщения. Разработил е важни проблеми на тромбозите и емболиите, острите хеморагии, сърдечната, съдовата, белодробната и военнополевата хирургия. Въвел е в страната редица диагностично-лечебни методи и е автор на 41 оригинални оперативни техники и лечебни модификации. Проф. Йовчо Топалов почина на 11 януари 2021 г.

 

Следваща Новина

Варна почете паметта на Апостола

148 години от обесването на Васил Левски бяха отбелязани днес във Варна. Венци и цветя в знак на признателност пред делото на Апостола бяха положени пред паметната плоча на кръстовището на бул. „Осми Приморски полк” и бул. „Левски“, а по-късно и пред паметника на Васил Левски в Морската градина. В поклонението […]