Гръцкият министър на миграцията и убежището Панайотис Митаракис беше на работно посещение в България

MadeInVarna
Гръцкият министър на миграцията и убежището Панайотис Митаракис беше на работно посещение в България

По покана на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски на работно посещение в България бе министърът за миграцията и убежището на Гърция Панайотис Митаракис. По време на разговори двамата министри подчертаха стратегическия характер на отношенията между България и Гърция и отличното двустранно сътрудничество в областта на вътрешните работи. Заявиха готовност да продължи редовният диалог на политическо и експертно равнище.
Двете държави си сътрудничат както по двустранна линия, така и в защита на общи приоритети в рамките на ЕС. Общо предизвикателство е овладяването на динамичната миграционна обстановка, тъй като и двете държави са на първа линия на миграционния натиск. Министрите взаимно се информираха за актуалната миграционна ситуация, срещаните предизвикателства и предприеманите мерки. Обединиха се около важността на охраната на външната граница на ЕС и недопускане на нелегална миграция. Посочиха важното значение на работата със страните на произход и транзит и подобряване на процедурите по връщане. Подчертаха значението на доброто сътрудничество между ЕС и Турция в областта на миграцията.
Двамата министри обсъдиха и напредъка на дискусиите по новия Пакт за миграция и убежище. Като държави на първа линия, България и Гърция имат много близки позиции за необходимостта от постигане на правилен баланс между отговорност и солидарност и недопускане натоварването на държавите на външна граница с допълнителни, непропорционални тежести. В този контекст двамата се договориха да продължи тясното сътрудничество по ключови въпроси от дневния ред на ЕС.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Борисов: Спасението от коронавируса е ваксинирането

2 милиона и 400 000 лева са вложени в сградата на основно училище “Васил Левски” в квартал Горно Езерово на Бургас, стана ясно от видео, което премиерът Бойко Борисов пусна във фейсбук. С него са бургаският кмет Димитър Николов, образователният министър Красимир Вълчев, финансовият министър Кирил Ананиев и директорът на […]