Без зелен сертификат в заведения и магазини от 24 февруари

MadeInVarna
Без зелен сертификат в заведения и магазини от 24 февруари

Здравният министър издаде във вторник първата заповед, която поставя началото на облекчаването на мерките срещу разпространение на COVID-19 в три стъпки, съобщиха от министерството. С нея от сряда (24 февруари) се разрешава собствениците и управителите на заведения, магазини, фитнеси и други публични места да допускат посетители без изискване да предоставят „зелен сертификат“. Той обаче остава задължителен за персонала.

Със същата заповед се разрешават групови занятия с до 12 деца в езикови, образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи. Условието е посетителите да носят защитни маски за лице, да дезинфекцират ръцете си, като помещенията се проветряват и дезинфекцират на всеки час.

Днешната заповед разрешава също присъствен учебен процес във висшите училища при определени условия – всички присъстващи да отговарят на изискванията за т.нар. „зелен сертификат“ или обучение да е по график, като присъстват не повече от 50% от членовете на отделните групите. Задължително изискване е също присъстващите на лекциите да носят защитни маски, да дезинфекцират ръцете си, като помещенията се проветряват и дезинфекцират на всеки час.

Правителственият план за облекчаване на противоепидемичните мерки в три стъпки предвижда още от 5 март да отпадне ограничението за брой деца в школи и центрове, а от 20 март да отпадне т.нар. „зелен сертификат“. Това ще се случи при „благоприятна тенденция в развитието на епидемичната обстановка“, се казва в съобщението на здравното министерство.

Вижте тук цялата заповед ТУК


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Рощок организира онлайн среща за сътрудничество с Варна

Побратименият с Варна германски град Рощок организира дигитално информационно събитие Making Waves, по време на което ще бъдат представени възможностите за съвместни проекти, финансирани от Европейския съюз, съобщават от отдел “Протокол и международно сътрудничество”, към дирекция “Канцелария на кмета”. Партньорският град кани представители от администрацията, неправителствени и бизнес организации, университети […]