Бранимир Балачев: С близо 3 млн. лева повече са парите за здравеопазване в 2021 г.

MadeInVarna
Бранимир Балачев: С близо 3 млн. лева повече са парите за здравеопазване в 2021 г.
Бранимир Балачев, председател на групата на ГЕРБ в ОбС –Варна :
С близо 3 млн. лева повече са парите за здравеопазване в 2021 г.
В проектобюджета на община Варна, за който предстои публично обсъждане, е предвидено най-голямо увеличение за образование, здравеопазване и социални дейности в тази тежка ситуация , в която беше поставена цялата страна, а и целият свят . Това са основните направления, които касаят гражданите на Варна. Заложени са 26 335 000 лева за здравеопазване в 2021 г. , като увеличението е с 2 617 000 лева спрямо предходната година, когато започна пандемията с ковид . Кметът на Варна Иван Портних и целия му екип обръщат изключително много внимание на функция „Здравеопазване”. Това каза в предаването „Позиция „ на радио Варна адв. Бранимир Балачев, председател на групата на ГЕРБ в ОбС и председател на комисията по финанси и бюджет. Той подчерта, че община Варна активно ще се включи в Националната програма за държавно и общинско здравеопазване в условията на коронавирус, която е с макрорамка от 180 млн. лева. Това допълнително ще увеличи приходите в подкрепа както на медиците, така и на здравните заведения. Тенденцията с подпомагането им с нова апаратура и техника както беше м.г. с ДКЦ 5 например, е заложена и в проектобюджета за 2021., посочи Балачев. Продължава финансирането на лечебните заведения на територията на общината с капиталови трансфери в размер на 225 960 лв. Предвидени са помощи по решение на ОбС в размер на 460 000 лв., за лечение на граждани 153 806 лв., а заложените средства за инвитро процедури са 306 194 лв. Гарантирани са 16 общински програми за профилактика на заболявания на стойност 329 000 лева, осигурени са средства по КТД за работещите в общинското здравеопазване . Заложени са разходи за закупуване на лични предпазни средства, дезинфекционни препарати, диспенсъри, мобилни мивки и др.
Групата на ГЕРБ в ОбС ще подкрепи предложението за заем в размер на 80 млн. лева. С тези средства ще бъдат съфинансирани големи инфраструктурни проекти по оперативни програми на ЕС и за промяна на градската среда. Община Варна е финансово стабилна и БАКР за пореден път потвърди нейния висок кредитен рейтинг. Добрата финансова кондиция е поддържана без увеличение на данъците и въпреки изпълнените три пакета от икономически мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Така че община Варна може да си позволи този заем, с който да осигури свежи пари в проекти, които са за по-добра среда за хората, а и в подкрепа на бизнеса, каза Балачев.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Снимки: Ето как върви ремонтът на "Братя Бъкстон"

Днес времето позволяваше и бе положен биндер на ул.”Братя Бъкстон” (в участъка от бул. „Левски“ до ул. „Битоля“), написа кметът Иван Портних във фейсбук. Износващият слой асфалт ще бъде положен през март. ВиК поднови изцяло в този участък основния водопровод и отклоненията към сградите, приключва изграждането на нови тротоари, бордюри […]