Честваме 136 години от Съединението на България

MadeInVarna
Честваме 136 години от Съединението на България

136 години от Съединението на България честваме днес. На 6 септември 1885 г. Княжество България и Източна Румелия се обединяват, заявявайки пред целия свят, че няма да търпят да има граница между тях.

Съединението е актът, с който на 6 септември 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.
То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър Първи, при който управлението на провинцията се поема от администрация, назначена от княза.

Със Съединението и успешната му защита се постига първият етап от националното обединение и ревизията на Берлинския договор.

То е олицетворение на победата на духа и волята за обединение на българите. Дух и воля, благодарение на които народът ни е оцелял и устоял на всички изпитания, войни и национални катастрофи.

По повод 136 години от Съединението на България – на 6-ти септември от 9 ч. до 11 ч., всички желаещи граждани и организации, могат да положат венци или цветя на Паметната плоча на княз Александър Батенберг, на сградата на Държавния архив на пл. ”Независимост“ и на Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.
Поради ограниченията, наложени от епидемиологичната обстановка, в организацията на събитията ще се спазват всички изисквания на Министерството на здравеопазването.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Варна отбеляза 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Варна отбеляза 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Венци и цветя бяха положени пред паметната плоча на княз Александър Батенберг и пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Почит към родолюбивото дело отдадоха представители на държавната и местна власт, дипломати, народни представители, много граждани. Поради ограниченията, […]