Д-р Борис Велев: Сънародниците ни искат нов политически морал

MadeInVarna
Д-р Борис Велев: Сънародниците ни искат нов политически морал

Сънародниците ни искат нов политически морал. Дори държавният глава постави неколкократно акцент върху тази необходимост. Това каза д-р Борис Велев член на Изпълнителния съвет на Републиканци за България и координатор на сектор „Правосъдие“ в предаването „Делници“ по телевизия „Евроком“.
„Политическият процес не е самоцелен, свързан е с много секторни развития на страната и обществото ни. Важно е млади политически формации с нови хора, които не са обременени да получат представителство в бъдещия български парламент. България има нужда от нови лица, които да наложат нов морал. Необходимо е да не сме свидетели на преливане от скандал в скандал и от проблем в проблем“, заяви Велев.
„Още на Учредителното събрание заявихме, че няма да сме лидерска партия. В нея участват много експерти, които ще имат свобода да изработват политики и да ги реализират“, уточни д-р Велев.
„В момента в партията ни от няколко месеца тече задълбочен дебат за полагане на акценти къде трябва да попадне правосъдната система. Изработили сме секторна политика „Правосъдие“, която ще бъде публикувана и ще залегне в политическата програма на партията. Съвсем скоро ще бъде представена в уебинар и достъпна за обществото“, разказа той.
„На първо място предложенията ни за законови промени са отнесени до по-голяма независимост на съдебната власт в частност съда, като сме предвидили той да се самоуправлява и да бъде откъснат от прокуратурата.
Достъпният и справедлив процес ще бъде резултатът, а за да достигнем до него ще трябва да покажем пътя. Целта ни е да повишим доверието на гражданите в българската съдебна власт, а именно в гражданския, наказателния и съдебен процес“, каза координаторът на сектор „Правосъдие“.
По думите му Републиканци за България акцентира върху проблеми, които тормозят българските граждани през последните десетилетията. Едно от залегналите предложения в програмата е създаване на имотен регистър.
„Повече от 21 години различни институции работят по тази тема, но нямаме надежден такъв, който да гарантира правната сигурност на всички нива.
Имаме един кадастър, който създава невероятни проблеми не само в градовете, но и в селскостопанските регистри. Гражданите нерядко губят правото си на собственост, защото нямат търпението и финасовия ресурс и губят имотите си.
21 години, откакто законът е влязъл в сила, е много дълъг период, за да сме в положение на правна несигурност. Най-честите измами в момента стават чрез кадастъра“, категоричен е юристът.
„Необходимо е да има партида на самия имот, само по този начин може да се създаде правна сигурност и да има надеждна връзка с кадастъра. Има държавна целенасоеност да не бъде изграден такъв регистър“, смята Велев.
В сектор „Правосъдие“ на Републиканци за България работят изключително мотивирани юристи, които имат знания и умения.
Според него не е необходимо цялостно реформиране на съдебната система. Трябва да се усъвършенства сегашната. „Правната уредба е нещо много сложно, създавано от поколения.
Постарали сме се политиката в сектор „Правосъдие“ да бъде предадена на много достъпен и разбираем език“.
„Ако Републиканци за България влезе в управлението на държавата ще работи да бъде прекратена практиката да се гласуват закони под формата на укази“, обеща д-р Велев.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

ВМА с ново дарение от САЩ в битката срещу COVID-19

Пандемията от COVID-19 разгърна мащабна дарителска кампания в България, която не спира. Началникът на ВМАгенерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS се срещна с посланика на САЩ в България Херо Мустафа, която дари допълнителни медицински консумативи на лечебното заведение и посети изградения ваксинационен център. Победата срещу пандемията зависи от всички […]