Министерството на здравеопазването обяви нов график за ваксиниране

MadeInVarna
Министерството на здравеопазването обяви нов график за ваксиниране

От 18 май влиза в сила нов график при ваксинирането у нас. Това става със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, издадена днес.

 

До утре Регионалните здравни инспекции в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19.

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, ОПЛ и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записването. В заповедта се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Министър Кузманов поздрави българските спортисти, удостоени с почетния знак на президента

Министърът на младежта и спорта в служебното правителство Андрей Кузманов беше гост на церемонията по удостояването на изявени български спортисти с Почетния знак на президента на Република България Румен Радев. За изключителните си заслуги към развитието на спорта в родината бяха отличени известната състезателка, треньорка по художествена гимнастика и хореограф […]