Д-р Калин Поповски: Ведомствените болници трябва да са 66

MadeInVarna
Д-р Калин Поповски: Ведомствените болници трябва да са 66

По този начин ще спре и потокът на напускане на лекари от провинцията към София и чужбина, казва д-р Калин Поповски
Интервю на д-р Калин Поповски за „Клиника.БГ“
В здравната ни система има доста добри неща. Има обаче и такива, които трябва да се променят. Това показа последната една година, която живеем в условията на пандемия. Остойностяването на труда на медицинските кадри остава под въпрос, макар и да работим с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) вече двадесет години, заявява Поповски.
Клиничните пътеки не остойностяват труда на медицинските кадри. Причините за това са недостатъчните суми, събирани в бюджета на касата – към момента тя е само една. Здравноосигурителната вноска е 8% в България, 12% е във Великобритания, 15% е в Германия. Другият голям проблем на здравеопазването е неправилното разпределение на средствата в размер на 5 млрд. лева, които могат да покрият частично нуждите на българското общество, категоричен е кандидатът за народен представител в Плевен.
Това е така, защото болниците са четири вида собственост – общински, държавни, частни и ведомствени. Натъкваме се на голям парадокс – финансирането на държавните става само от НЗОК, то не е достатъчно, за да поемат те ролята, отредена им по закон. Включително и всичко, което понесоха по време на пандемията в последната една година, каза д-р Поповски.
Наложи се по време на втория, есенния пик частните болници също да помогнат след императивността, наложена от новия здравен министър проф. Костадин Ангелов. За пациентите с КОВИД държавата плаща – 1200 лева, които са недостатъчни. Тези хоспитализации са минимум 12 – 15 дни, някои от тях струват на лечебните заведения 4000 – 5000 лева. Затова много неща трябва да бъдат променени. Всички 66 държавни болници трябва да имат допълнително финансиране от държавата, категорично заяви д-р Калин Поповски и допълни:
Както Министерството на отбраната плаща заплатите и осигуровките на работещите в неговите лечебни заведения, приходите от клинични пътеки отиват за допълнително материално стимулиране, ремонти и други, така следва да стане и с държавните, които понесоха най-много работа по време на пандемията. Общинските болници също имат двойно финансиране – от касата и от общините, също и частните – от НЗОК и диплащане, което определят сами. Затова ще предложим на нашите договорни партньори тези 66 болници, които са гръбнакът на здравеопазването, да бъдат регистрирани по условията на член 5 от Закона за лечебните заведения. Така те ще могат да бъдат финансирани допълнително от държавния бюджет. По този начин ще спре и потокът на напускане на лекари от провинцията към София и големите градове и на свой ред оттам оправяне в чужбина. Освен това, в България трябва да бъде засилена профилактиката, подели воеводата.
Хората трябва да се научат веднъж годишно да ходят на прегледите, които се правят и при общопрактикуващите лекари, и при специалистите, за да се хванат навреме тежките, особено онкологичните заболявания. В България все още няма национална програма точно за онкологичните заболявания. Сега мнозина пропускат тези прегледи, а диагнозите се откриват в напреднал стадии. Не бива да се забравя, че те са и причина за високата смъртност у нас, завърши д-р Поповски.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Корнелия Нинова: Нито една общинска болница няма да бъде закрита или продадена при управление на БСП

Ще направя всичко възможно това да не се случи. От това, което разбрах тук, в Раднево, за болницата, мога да го определя като абсурдно. В тази здравна криза, на ръба на престъплението е точно в този момент, когато цялото население изпитва остра нужда от достъп до болнично лечение, от помощ, […]