Д-р Севдалин Куцаров: Липсва визия и желание за промяна в сектор „Здравеопазване“

MadeInVarna
Д-р Севдалин Куцаров: Липсва визия и желание за промяна в сектор „Здравеопазване“

Липсва визия и желание за промяна в сектор „Здравеопазване“. Коронакризата даде възможност на много хора да видят проблемите в здравеопазването. Те са толкова явни, че е дошло времето всеки да каже, че трябва нещо да се промени.
Това заяви д-р Севдалин Куцаров член на Изпълнителния съвет на ПП „Републиканци за България“ и координатор на сектор „Здравеопзване“ в предаването „Делници“ по телевизия „Евроком“.
„В последните 15 години здравната реформа спря, почти нищо не се прави.
Повече от нещата, които се вършат са все повече и повече наливане на пари. Като резултат всички се опираме на здравната система, от която не получаваме това, което искаме“, каза д-р Куцаров.
„Нашата цел е точно тази – да има консенсус между политическите партии какво точно трябва да се извърши относно липса на визията за развитието на здравеопазването и належащите проблеми. Тази система е много консервативна и в нея много внимателно трябва да се намери посоката, в която да се върви. Всяко нещо направено сега дава резултат във времето“, убеден е той.
„Трябва да има консенсус за посоката, в която да се движи здравната система“, категоричен е координаторът.
По думите му има неща, които трябва да се свършат веднага, а други да се начертаят като пътна карта – стъпки, по които трябва да се върви.
Друг проблем, който посочи е в разходването на парите за здравеопазване и техния контрол.
„Има неща, които веднага трябва да бъдат стартирани. Едно от тях е демонополизацията на Здравната каса. Това е изключително важно, защото здравеопазването ни е върнато много години назад. При демонополизацията парите няма как да станат повече, но разходването ще бъде по различен начин. Контролът, който в момента се извършва от Касата за разходването е по документи. Липсата на участие на пациента, който е основният потребител на здравната услуга. Той няма право на никакъв избор. Навлизането на допълнителни фондове биха дали възможност да се ангажират и болниците с предоставянето на ефективно здравеопазване. Това би дало конкуренция на този пазар, която е изключително необходима“, добави Севдалин Куцаров.
„Опитите бяха за създаване на здравна карта, която беше необходима поради големите диспропорции, по отношение на предлагането на здравеопазването в различните региони, но те бяха спрени от Административния съд поради големите неуредици“, припомни той.
Д-р Куцаров сподели, че се чувства  огромен дефицит на кадри, който може да срине здравната система.
Той е на мнение, че достъпът до здравеопазване е изключително важен и спирането на плановите операции не беше правилно решение като взета мярка свързана с пандемията.
„В здравната система има много интереси и трябва да бъде наблюдаван този баланс. Необходимо е да обърнем изключително внимание на превенцията и профилактиката на здравето на гражданите. Също така логистиката в здравеопазването е изключително важна. Имаме толкова много болници, а здравеопазването не е на необходимото ниво“, допълни специалистът.
„Здравеопазването трябва да бъде приоритет на държавата, то е част от националната сигурност на страната ни“, каза още д-р Севдалин Куцаров.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Заловиха избягалия от ПТП-то на спирка "Явор" - бил дрогиран и с отнета книжка

Задържан е водачът, допуснал пътнотранспортно произшествие и избягал от мястото на инцидента. В резултат на предприети незабавни издирвателни действия криминалисти на ОДМВР – Варна установиха и задържаха 32-годишният варненец. Установено е, че той е управлявал л.а. “Хонда”, независимо че е бил лишен от право да управлява МПС по административен и […]