Деница Сачева: Допълнителни 13 млн. лева са осигурени по проект „Запази ме“

MadeInVarna
Деница Сачева: Допълнителни 13 млн. лева са осигурени по проект „Запази ме“

„Допълнителни 13 млн. лв. са осигурени за изплащане на компенсации по проект „Запази ме“ до април, като имаме готовност мярката да бъде удължена при нужда“. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на посещението си в община Разград. 42 000 лица вече са получили средства по мярката за запазване на заетостта, като по нея са изплатени около 18 млн. лв. От началото на 2021 г. компенсациите се изплащат в размер 75% от осигурителния доход за месец октомври 2020 г.
Министър Сачева напомни, че по мярката 60/40 са изплатени средства за запазване на заетостта на почти 300 000 служители в страната, като по нея са разплатени 825 млн. лв. Почти 2 000 работни места в област Разград са запазени по нея, като на 111 работодателя са изплатени общо 4,4 млн. лв.
В рамките на посещението си министър Сачева се запозна с дейността на предприятия, получили подкрепа по линия на антикризисните мерки на  правителството. На компанията за производство на бутала, бутални пръстени и бутални болтове „Дружба“ АД са изплатени 591 873 лв. по схемата 60/40 за 155 работници. По същата мярка 633 работници от завод „Хан Аспарух“ АД са запазили работните си места. За тях са изплатени 319 421 лв.
„Подпомагането на бизнеса по тази мярка ще продължи до септември. Икономическите прогнози сочат, че от октомври ще започне плавно възстановяване“, каза министър Сачева пред медии в Разград.

Тя посочи, че по мярката 80/20 са изплатени почти 100 млн. лв. за запазване на заетостта на 30 000 души. 73 млн. лв. са отделени за изплащане на помощи по мярката за родителите на деца до 14 години, чиито деца учат дистанционно заради наложена заради ковид-19 карантина. До момента такава подкрепа са получили почти 40 000 семейства.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Апелативният съд във Варна разглежда делото за хотел „Вероника”

За втори път казусът „хотел Вероника“ ще се разглежда от Варненския апелативен съд. През 2018г. първоинстанционният Окръжен съд – Варна произнесе присъда. След обжалване Апелативният съд я измени частично, като призна вината на още четирима подсъдими. Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане. Така отново на проверка се подлага […]