Днес е Петльовден!

MadeInVarna
Днес е Петльовден!

Днес Българската православна църква отбелязва Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка. На този ден българите почитат още един празник — така наречения Петльовден.

По традиция Петльовден се отбелязва в селата Голица, Кривини, Венелин, Солник и Бърдарево в община Долни чифлик. История и езически ритуали обвиват с мистика този старопланински край. Кръвта на петела вместо кръвта на пръвородния син, заплашен от еничарски плен. Историята на Петльовден се свързва с робството, когато властите в Османската империя събирали жестокия “кръвен данък”. Смъртта на жертвеното животно е в името на живота на мъжкото поколение.

Всяка година на 2-ри феруари в няколко къщи в село Голица се събират много хора, за да почетат този вековен ритуал. Преди празника къщите се почистват, а жените обличат старинни носии. На самият празник се коли петел, отглеждан специално с тази цел. Главните действащи лица в този празник тук са жените. Ритуалът се предава от майка на дъщеря. Помнят се правилата, гозбите, битът, думите за посрещане на гостите. Задължително е и петльовото перо в косите.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Премиерът Борисов: Осъждаме прекомерната сила, която се използва срещу Навални, съпругата му и демонстрантите в Русия

„Осъждаме прекомерната сила, която се използва срещу Навални, срещу съпругата му и срещу демонстрантите в Русия“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът направи коментар по темата в рамките на работното съвещание в Министерския съвет с членове на кабинета и Националния оперативен щаб. Борисов подчерта, че още вчера чрез Министерството на външните […]