Днес почитаме Света Татяна

MadeInVarna
Днес почитаме Света Татяна

Днес (12 януари) православната църква почита паметта на великомъченица света Татяна.  Света мъченица Татяна Римска е една от малкото светии, които са почитани и в католическата, и в православната църква.

Тя произхождала от богат и знатен римски род. Баща й е бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело, дълго преди да се роди тя, християнството. Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Тя била обявена за дякониса. Това бил човек, който служел на ближните, по свое вътрешно задължение. Затова можем да кажем, че Татяна е обединявала Словото Божие с конкретните действия на всеки християнин, който го следва.

Света Татяна е считана за покровителка на студентите и в Русия нейният празник, наречен Татянин ден, 12 януари (25 януари стар стил), се отбелязва като ден на руските студенти.

Честит имен ден на Таня, Татяна, Татияна и Траяна!

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Потрошена е част от коледната украса на площад "Независимост"

Част от коледната украса на пл. „Независимост“ във Варна е станала обект на вандализъм – фигурата на Дядо Коледа е със счупени ръце, мечето и влакчето също са със сериозни повреди, а клон на едно от светещите дървета е откраднат, съобщиха от дирекция “Инженерна инфраструктура и благоустрояване”. Община Варна очаква […]