Ефективна присъда за подсъдим за катастрофа, отнела живота на лекар след дрифт до болница във Варна

MadeInVarna
Ефективна присъда за подсъдим за катастрофа, отнела живота на лекар след дрифт до болница във Варна

Варненският апелативен съд отмени института на условното осъждане, приложен от Окръжен съд – Варна по отношение на подсъдим за катастрофа, довела до смъртта на пешеходец. Георги Г. ще бъде лишен от свобода за 3 години и от право да управлява моторно-превозно средство за 5 години, вместо определените от първата инстанция 4 години.
Подсъдимият е признат за виновен за това, че на 12 август 2015 г. пред входа на УМБАЛ „Света Марина“ при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 62-годишния нефролог Людмил Савов. Условната присъда бе обжалвана от подсъдимия и частното обвинение, и протестирана от прокуратурата.
Малко след 7.30 ч. на 12 август 2015 г. Георги Г. управлявал автомобила си по бул.“Христо Смирненски“ със скорост, значително превишаваща разрешената за населено място. Със 113 км/ч навлязъл в лентата, предназначена за ляв завой и за влизане в лечебното заведение. По същото време – на път за работа след като пресякъл булеварда, лекарят бил на тротоара пред входа на болницата. В този момент подсъдимият завил волана наляво и дръпнал ръчната спирачка. Загубил контрол върху колата, тя се завъртяла, качила се на тротоара и ударила д-р Савов.
В съдебно заседание представителят на Апелативната прокуратура подчерта, че вместо като млад водач да прояви повече внимание, да съобрази движението на множество автомобили и пешеходци в района, Георги е подходил с неподплатено самочувствие, предприемайки рискови действия. Защитата на подсъдимия изложи тезата за внезапна техническа неизправност.
Въззивният съд потвърди изводите, на база съдебна автотехническа експертиза, че Георги Г. е управлявал превозното средство с превишена скорост, а автомобилът е напуснал платното в следствие на неговите действия: завъртане на волана и задействане на ръчната спирачка. Така шофьорът сам се е поставил в невъзможност да контролира колата и да предотврати ПТП-то.
Настоящият съдебен състав смята, че отмереното наказание „лишаване от свобода“ за 3 години е достатъчно за поправянето на подсъдимия. Апелативният съд обаче не е съгласен изтърпяването му да бъде отложено с изпитателен срок. Движение със скорост над два пъти повече от максимално допустимата за оживен участък – пред входа на болница с множество пациенти и граждани, в ранната част на деня, както и извършеният „дрифт“ свидетелстват за абсолютно арогантно и безотговорно отношение към живота и здравето на останалите участници в движението. Затова поправянето на Георги, който към момента на произшествието е бил едва 20-годишен, може да се постигне с ефективното му лишаване от свобода и с увеличаване на срока на лишаване от право да управлява МПС.
Решението може да се обжалва или протестира пред ВКС.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Вицепрезидентът: И днес малки хора вършат големите работи

Свободата, независимостта и достойнството са нашият избор, а не примиренчеството, ни завеща Ботев, заяви Илияна Йотова в Калофер „Всяка епоха има своите „слепци с очи“. Всяка епоха ражда и своите малки хора, които вършат големите работи. Тези „малки хора“ държат стабилно кормилото на историята.“ Това заяви Илияна Йотова пред паметника […]