Ефективна присъда за жена, извършила кражба и теглила пари от чужди банкови карти

MadeInVarna
Ефективна присъда за жена, извършила кражба и теглила пари от чужди банкови карти

Варненският окръжен съд призна за виновна 21-годишната Недялка Т., за извършена кражба и ползване на чужд платежен инструмент без съгласието на титуляра. Престъпленията са извършени в изпитателния срок на предишно осъждане.
Делото беше решено в един ден, след като защитата поиска производството да се гледа по реда на съкратено съдебно следствие. В този случай подсъдимият признава изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в съдебния акт. При постановяване на осъдителна присъда с „лишаване от свобода“, размерът на наказанието се намалява с 1/3.
На 14.11.2018г., 65-годишна жена била в един от варненските молове. Още с влизането си в търговския обект, изтеглила от банкомат 200 лева и влязла в един от магазините. Виждайки жената, подсъдимата взела няколко закачалки с дрехи и се приближила към нея. След няколко неуспешни опита да измъкне от дамската й чанта портмонето, накрая успяла, а след кражбата веднага напуснала мола. С намерените две дебитни карти, Недялка Т. направила 5 тегления на обща стойност 1650 лева. Посредством назначената видео-технически експертиза по делото самоличността на извършителката била установена.
Съдът конституира пострадалата от престъпленията като частен обвинител и граждански ищец в наказателното производство. Предявени бяха граждански искове в размер на 215 лева като обезщетение за претърпени имуществени вреди в резултат на кражбата, както и  допълнително 1650 лева нанесени имуществени вреди в резултат на направените тегления от банковите й карти.
Недялка Т. е родена в София, но живее в Игнатиево, с основно образование, неженена, безработна, осъждана.
През юни 2018, няколко месеца преди да извърши престъпленията, 21-годишното момиче  е осъдено на 4 месеца „лишаване от свобода“, чието изтърпяване е отложено с 3 годишен изпитателен срок и 1500 глоба, отново за ползване на чужд платежен инструмент. През 2020г., след сключено споразумение за извършена кражба й е наложено наказание „пробация“ за 14 месеца.
В последната си дума пред съда, подсъдимата поиска по-леко наказание, за да се грижи за двете си малки деца.
Варненският окръжен съд наложи на Недялка Т.  4 месеца „лишаване от свобода“ при общ режим за извършената кражба. За ползването на чужд платежен инструмент, наказанието е 1 година и 4 месеца „лишаване от свобода“ и глоба в размер на 600 лева. От така определените наказания, Недялка Т. ще търпи по-тежкото от двете. Към присъдата беше приобщено и наказанието от предходно осъждане в размер на 4 месеца „лишаване от свобода“, отложено с изпитателен срок, което сега Недялка Т. следва да изтърпи ефективно.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Министерство на отбраната стартира пилотен проект за решаване на жилищния проблем в армията

Министерство на отбраната стартира пилотен проект в Пловдив за осигуряване на жилища, необходими за военнослужещите и цивилните служители на ведомството. На днешното заседание Министерският съвет прие решение за даване на съгласие и определяне на условия и ред за учредяване на право на строеж върху имот – частна държавна собственост, предоставен […]