Ефективно, вместо условно наказание за подсъдим за катастрофа на автомагистрала „Хемус“ със загинал пешеходец

MadeInVarna
Ефективно, вместо условно наказание за подсъдим за катастрофа на автомагистрала „Хемус“ със загинал пешеходец

Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Варна, с която подсъдим за пътно произшествие със загинал пешеходец е бил осъден на 3 години лишаване от свобода, с 5-годишен изпитателен срок. Вместо това горната инстанция постанови наказание 4 години лишаване от свобода, при първоначален общ режим. Рафи Р. бе оправдан от Апелативния съд за нарушение на Закона за движение по пътищата в частта, задължаваща водачите да съобразяват скоростта на движение с пътната обстановка, за да бъдат в състояние да спрат при предвидимо препятствие.
На 25 октомври 2017 г. на автомагистрала „Хемус” Рафи Р. управлявал автомобил без да има необходимата правоспособност. Нарушавайки правилата за движение, по непредпазливост причинил смъртта на Недялко М., който пресичал пътното платно в района на пътен възел Слънчево. Скоростта на движение била около 101 км/ч., времето било дъждовно, а пътното платно – мокро. Пешеходецът бил с концентрация на алкохол в кръвта от 2,2 промила. Подсъдимият, който току-що бил навършил пълнолетие, не възприел опасността, не направил опит да намали скоростта и последвал сблъсък.
Частните обвинители /сестрите на жертвата/ обжалваха присъдата на Окръжния съд пред апелативната инстанция с искане за ефективно осъждане. Защитата на подсъдимия пък настоя за оправдаване. Основният довод на младия шофьор и роднините му, пътували с него е, че в дясната пътна лента се е движел неустановен по делото ТИР, който е препятствал видимостта вдясно. За изясняване на обстоятелствата, съдът назначи комплексна съдебно-медицинска автотехническа експертиза. Заключението на вещите лица е, че водачът е имал техническа възможност да предотврати произшествието.
След съпоставка на доказателствата Апелативният съд изключи възможността в зоната на произшествието в момента на удара да е имало друго превозно средство. Подсъдимият не е възприел навлизането на пешеходеца на пътното платно и не е направил опит да спре. Ударът бил предотвратим при своевременно задействане на спирачната система. Съдът стигна до извод, че като неправоспособен водач, при мокра пътна настилка, младият мъж е шофирал в скоростната лента на магистралата. С това е проявил нехайство към пътната безопасност и неуважение към закона. Съдебният състав отчете и съпричиняване от страна на пострадалия – в състояние на средна степен на алкохолно опиване, той предприел забранено пресичане на автомагистрала и създал опасна ситуация. Въпреки това, въззивната инстанция посочи като грешка наложеното от Окръжен съд – Варна наказание в предвидения от закона минимум. Затова съдът прецени, че справедливо е лишаване от свобода за 4 години. То ще въздейства предупредително и превъзпитателно и на дееца, и на обществото.
Решението, с което Апелативният съд измени присъдата спрямо неправоспособния водач, предизвикал ПТП с настъпила смърт, подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Днес Варненският театър отбелязва 𝟏𝟎𝟎 години

От Министерството на културата честитиха 100-годишния юбилей на Варненския драматичен театър: “Този празник е на всички Вас – артисти, режисьори, художници и труженици зад и на сцената, на всеки, който е вложил частица от себе си в духа и магията на театралното изкуство. Щастливи сме, че талантът и творческият заряд […]