Ето кои са тазгодишните носители на награда „Варна“

MadeInVarna
Ето кои са тазгодишните носители на награда „Варна“

Общо 29 личности и колективи с постижения в областта на културата, науката и образованието ще бъдат отличени с награда „Варна“ тази година. Номинациите бяха одобрени на днешното извънредно заседание на Общинския съвет.
След дебати съветниците решиха поетът Станислав Пенев да е тазгодишният носител на голямата награда „Варна“. В рамките на заседанието бяха предложени и одобрени също номинациите на Десислава Темелкова и Величка Илиева, учителки съответно в МГ „Д-р Петър Берон“ и IV ЕГ „Фредерик Жолио Кюри“, за „Учител на годината” в областта на средното образование
Престижните награди се дават на най-изявените през последната година хора на науката, образованието, културата и изкуството. По традиция отличията се връчват в навечерието на 24-ти май.
Носители на награда “Варна” за ярки постижения в областта на културата:
ГОЛЯМА НАГРАДА „ВАРНА”:
Станислав Пенев – за дългогодишната му творческа, литературна и издателска дейност като председател на Сдружение „Литературно общество – Варна“ и главен редактор на в. „Литература и общество“, за впечатляващи публицистични и литературни резултати в представянето на съвременния литературен процес, за посветеността му в работата с младите поети ученици в морския град.
І. ЛИТЕРАТУРА
Няма номинации.
ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА
Пламен Монев – за утвърждаване на високи художествени стойности в изобразителното изкуство на община Варна и деветата самостоятелна изложба с експресивна емоционалност „Пътешествия“ през 2020г.
ІІІ. ТЕАТЪР
Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – ТМПЦ – Варна – за проникновен режисьорски прочит и забележителни актьорски превъплъщения в премиерната постановка на „Поразените“ по едноименния роман на Теодора Димова.
ІV.   МУЗИКА
Младежки симфоничен оркестър към НУИ „Добри Христов“ – Варна – за активна дейност в пандемичната 2020г и за възстановката на първия концерт, с който преди 75 години е представено пред варненската общественост новосъздаденото музикално училище, понастоящем НУИ „Добри Христов“ –Варна.
(изпълнителско изкуство).
Екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за високи художествени постижения и надграждане на модела на представяне на оперното изкуство на открита сцена –„Опера на открито“ на постановката „Макбет“ от Джузепе Верди.
VІ. ТАНЦ
Юлиян Станев – за издигане престижа и популяризиране на българското фолклорно изкуство като художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Варна“ за концерта-спектакъл „Знаци по пътя“ по повод 60-годишнината на ансамбъла.
VІІ. КИНО
Екипът на РТВЦ-Варна – за професионално отношение и задълбочено представяне на духовния живот в православните храмове и истинските измерения на вярата в реализирането на документални филми в рискови пандемични условия и рестриктивни мерки на поредицата „Домът на вярата“, излъчвана по БНТ 1.
VІІІ. АРХИТЕКТУРА
арх. Светослав Станиславов – за приноса му в постигането на баланс между естетика, функционалност и дизайн в проектирането и реализацията на жилищни и обществени сгради в град Варна и за удостояването с национален приз „Животворна светлина“-2020г на „Велукс“ и международна награда „Интерарх“-2020г на архитектурен проект за сграда, находяща се на адрес: гр. Варна, бул. „Сливница“ 15.
IХ. ЖУРНАЛИСТИКА
Екипът на БНР – Радио Варна (електронни медии) – за представяне на богатото архитектурно наследство на морския град и бележитите варненски сградостроители от периода 1878-1944г. в предаването „Архитектурата на Стара Варна“.
Нина Локмаджиева (електронни медии) – създаване на работещи и устойчиви модели за комуникация между артисти и публика в пандемични условия, включително и чрез утвърждаване на иновативна платформа за споделяне на култура.
Любомир Бенковски – Бенджи (фотожурналистика) за високи постиженията в мобилната фотография и работа на терен, творчески и иновативно представени във виртуалната изложба-хепанинг „Последните фоторепортери“.
Носителите на награда „Варна“ в системата на предучилищното и училищното образование:
І. „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка
Теодор Костов – ученик от XII „e“ клас в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна, многократно надскочил регионалното и националното ниво в областта на обществените и природните науки.
Александър Габровски – ученик от XII „з“ в Първа езикова гимназия – Варна, носител на многобройни национални стипендии, награди и отличия от регионални и национални участия.
ІІ. „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка
Божидар Златанов – ученик от Х клас в Спортно училище „Георги Бенковски“ – Варна, многократно класиран на призови места в европейски, държавни и регионални първенства.
ІІІ. „Учител на годината” в областта на предучилищното образование
Мария Пенева – старши учител в Детска градина № 43 „Пинокио“ – Варна, новатор в обучението от разстояние в електронна среда в условията на пандемия
ІV. „Учител на годината” в областта на обслужващите звена
Няма номинации
Няма номинации
VІ. „Учител на годината” в областта на средното образование
Десислава Темелкова – главен учител по география и икономика в МГ „Д-р Петър Берон“. Нейни ученици са включени в националния отбор на световната олимпиада по география и икономика. Активно работи в най-съвременното направление в географията – географски информационни системи.
Величка Илиева – старши учител по френски език в IV ЕГ „Фредерик Жолио Кюри“. Създател е на френски театър в училището. Работи по програми за билингвално обучение. Нейни ученици са отличени на национални и международни участия по френски език и литература, успешно защитават реферати отличени със сертификати от френското министерство на образованието.
VІІ. „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка
Крум Крумов – учител по лека атлетика в Спортно училище „Георги Бенковски“ – Варна. Доказателство за неговите педагогически качества са многобройните върхови постижения на неговите възпитаници на международни и държавни първенства.
VІІІ. „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование
Детска градина № 5 „Слънчо“ – Варна с директор Мария Узунова. Екип, който прилага нови интерактивни методи и средства в работата си с децата, STEM – практики, различни програми и проекти.
ІХ. „Колектив на годината” в областта на основно училищно образование и обслужващи звена
Център за подкрепа за личностно развитие – Логопедичен център – Варна с директор Лиляна Лазарова – Янева. Колектив, подпомагащ ежегодно развитието и социалната адаптация на над 1 000 деца със специални образователни потребности и на ресурсно подпомагане.
Х. „Колектив на годината” в областта на средно училищно образование и обслужващи звена
Средно училище „Гео Милев“ – Варна с директор Албена Павлова. Екипът работи в посока на изграждане на иновативна и стимулираща образователна среда, ориентирана към ученика, неговите възможности и потенциал.
Носителите на награда “Варна” в сферата на науката и висшето образование:
ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА:
доц. д-р Диана Радкова, д.м. – за изключителен принос в организацията и лечението на пациенти с COVID-19 във Варна и за цялостна научно-изследователска, преподавателска и лечебна дейност в областта на инфекциозните болести.
КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:
УМБАЛ „Света Марина“ – Варна с изпълнителен директор проф. Д-р Силва Андонова за изключителен професионализъм при организация и координация на дейностите по диагностика, хоспитализиране и лечение на пациенти с COVID-19 от Варна и целия Североизточен регион на България.
ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА
доц. д-р инж. Кристина Близнакова – за подготовката и ръководството на проекта PHENOMENO – единственият научен проект на Европейската комисия по конкурса RIZE, част от програма Хоризонт 2020, с координатор Българска организация Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна, одобрен през 2020 г.
КОЛЕКТИВНА НАГРАДА
Творчески колектив с ръководител капитан I ранг проф. д-р Мирослав Цветков – за изпълнението на научноизследователския проект „Моделиране на водните потоци в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море“.
III. ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ
ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА
доц. д-р Антон Грозданов – за монографичен труд „Правен режим на услугите в корабоплаването“ в два тома и за цялостен принос в организирането и осъществяването на учебната и научно-изследователската дейност в областта на морското право.
КОЛЕКТИВНА НАГРАДА
Изследователски екип от Катедра по икономика и управление на здравеопазването към Факултета по обществено здравеопазване на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна с ръководител доц. Мария Рохова – за представителството на България в Мрежата за мониторинг на здравните системи и политики и платформата за мониторинг на отговора на здравните системи с кризата с COVID-19 на Европейското бюро на Световната здравна организация, Европейската комисия и Европейската обсерватория за здравни системи и политики.
ІV. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ
ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА
проф. д-р арх. Александър Слаев – за монографията му „Планиране на антропогенната среда и природните ресурси: Теория на комплексните права на собственост“.
КОЛЕКТИВНА НАГРАДА
Научен колектив с ръководител гл. ас. д-р мат. Николай Марков – за разработката „Иновационен метод за генериране на екологически чиста възобновяема енергия от бавнотечащи реки и морски течения“.

Следваща Новина

На 24 май ще наградят победителите в Международната изложба-конкурс за историческа живопис

Душевността на българския народ е много богата и истинска. Всеки човек си мечтае за истински отношения и до ден днешен можем да кажем, че благодарение на наследството, завещано ни от нашите предци като култура, език, писменост, религия и обичаи, ние – българите, сме като резерват за истинската човечност. В чест […]