ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство на президента Радев

MadeInVarna
ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство на президента Радев

ПП ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство.

Той бе връчен обратно на държавния глава Румен Радев от номинирания за министър-председател Даниел Митов.

“Коалиция ГЕРБ-СДС, като най-голяма партия, избрана от българските избиратели, направи честно, открито и прозрачно усилие за дебат. Бяхме подготвени с екип и разговор за политики, но за съжаление политическите партии, с които имахме допирни точки, отказаха преговори. Това бе арогантно и безотговорно – проявиха политическа безотговорност”, каза пред президента Даниел Митов.

“Обещахме да върнем мандата, без да бавим процедурата”, обърна се Митов към държавния глава.

“До дни ще обявя кога ще предам мандата на втората политическа сила. Надявам се, че това време ще се изпозлва за преговори и размисъл. България има нужда от стабилно правителство, на основата на споделени принципи”, заяви Радев.

Припомняме, че президентът връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство, съгласно конституционната процедура на първата политическа формация, получила най-много гласове от проведените избори на 4 април.

По закон, той трябва да връчи проучвателен мандат и на втората политическа сила, събрала най-голям вот. В случая това е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Ако и тя откаже да състави кабинет, президентът ще връчи мандата на трета партия по негова преценка, независимо от резултата ѝ на парламентарните избори.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

ТУ – Варна участва в международният проект DERIN

Технически университет – Варна демонстрира своята иновативност и поглед в бъдещето на морското образование с участието си в международният проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation ) по програмата Erasmus +. Проектът обхваща пет европейски участника от Холандия, Румъния, Латвия, Хърватска и Естония. ТУ-Варна е предпочетен партньор […]