IV Езикова гимназия организира национален конкурс за превод

MadeInVarna
IV Езикова гимназия организира национален конкурс за превод

IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ организира за втора поредна година национален конкурс по превод от френски и от испански език на името на Иван Иванов – изтъкнат преводач и директор на гимназията в периода 1973 -1979 година. Конкурсът има за цел да насърчи учениците да развиват компетентности в изкуството на превода, като популяризира делото на Иван Иванов като преводач. Съорганизатори на проявата са Френският институт в България, Посолството на Кралство Испания и издателство „Колибри“.

Конкурсът е за ученици от X, XI, XII  клас на профилираните гимназии с интензивно изучаване на френски и испански език в България. Участниците трябва да преведат кратък текст в проза и поезия от съвременни автори. Две награди на името на Иван Иванов за постижения и в двете категории – за превод на проза и на поезия, както и първа, втора и трета награда за превод от френски и от испански език, ще бъдат връчени в навечерието на 24-ти май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Най-добрите преводи ще бъдат отпечатани в издание за ученическо творчество на IV ЕГ, което ще бъде предоставено на наградените ученици и училища, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

Повече информация:
https://sites.google.com/4egvarna.com/izdania4eg/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B4

Следваща Новина

Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бе отбелязан Денят на органите за логистично осигуряване – 1 март

На тържествена церемония по случай 1 март – празника на логистиката в Българската армия, началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров, поздрави личния състав на отдел „Логистика“ и даде висока оценка за дейността на специалистите в него. Със заповед на началника на ВВМУ „Н. Й. […]