Иван Портних: До месец и половина е възможно да приключи ремонтът на авариралия тръбопровод

MadeInVarna
Иван Портних: До месец и половина е възможно да приключи ремонтът на авариралия тръбопровод

До месец и половина е възможно да приключи ремонтът на авариралия тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро при благоприятни метеорологични условия, а днес бе извадена първата 300-метрова част. В постоянна връзка сме с фирмата-изпълнител, работи се много динамично, но и трудно, защото е в района на фарватера. Екипът има готовност да  работи и през нощта, за да бъде решен проблемът максимално бързо. Това съобщи днес кметът на Варна Иван Портних пред журналисти.

 

Той помоли да не се спекулира по темата с различни снимки и внушения за огромно замърсяване в морето, като показа аналогични кадри от Института по океанология на крайбрежието от нос Калиакра до Констанца в Румъния, където ясно се виждат подобни участъци от морската вода, оцветени заради цъфтеж на фитопланктона.

 

Кметът припомни, че аварията е на тръбопровод, пуснат в експлоатация 2011 г., а първата копка е април 2009 г. „С други думи, това е преди да вляза в управлението на града. Напомням, за да е ясно, че обектът е бил изграден далеч назад във времето от фирма SFELINOS S.A, съгласно договор с Министерството на околната среда и водите”, каза той.

 

Иван Портних обясни още, че поддържа връзка с останалите ведомства, ангажирани по темата – РИОСВ, РЗИ, Басейнова дирекция, ИА „Рибарство и аквакултури“. Вчера е провел среща и с проф. д-р Снежанка Мончева, директор на Института по океанология, която му е предоставила и снимковия материал. „Община Варна не отговаря за чистотата на водите. Всички институции са информирани за проблема, нека си свършат работата“, допълни той.

 

По отношение на разпространени кадри на друга тръба във Варненското езеро, кметът заяви, че това е аварийна тръба на ПСОВ „Варна“, която не се използва. „Вероятно има и други тръби в езерото,  затова ще бъде добре областният управител да направи обследване на цялата територия на водния басейн, който е на територията на 3 общини“, коментира Иван Портних.

 

Той припомни, че само за няколко години бяха направени сериозни инвестиции в сектор „води“ в района – основен ремонт на ПСОВ „Варна“, където преди това е имало само механично третиране на отпадните води, колекторно-помпени станции във Варна и в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, дълбоководно заустване в “Златни пясъци”, а сега предстои завършването на нова пречиствателна станция в курорта.

 

Темата с умрялата риба в езерото коментира Бейхан Хасанов, началник-отдел “Рибарство и контрол” в ИА „Рибарство и аквакултури“. „Направихме проверка, като случаят е на територия, далеч от авариралия тръбопровод. С нашите инспектори ще продължим да следим северния и южния бряг, очакваме анализите и резултати от Басейнова дирекция и от РИОСВ“, каза той и припомни, че случаи на масово измиране на риба е имало и други години, като последния път е било през 2018 г.

Следваща Новина

Варненци излизат на протестен флашмоб заради замърсяването на Варненското езеро

Във фейсбук страницата “За морската” обявиха, че варненци ще изразят своето възмущение от замърсеното с фекалии Варненско езеро. “Варненци, ако не бяха медийни публикаци, никой нямаше да разбере, че от август месец миналата година, хиляди кубически метри фекални води се изливат във Варненското езеро, а от там и във Варненския […]