Издирват наши моряци след инцидент в Норвежко море

MadeInVarna
Издирват наши моряци след инцидент в Норвежко море

Двама български моряци са паднали зад борда на товарния кораб „Стара планина“, който се намира в Норвежко море.Посолството ни в Осло е бил уведомено днес от МВнР на Кралство Норвегия за инцидента.

Часове по-късно норвежката брегова охрана приключи операцията по издирването на двамата моряци поради изчерпани шансове пострадалите да са оцелели, предвид метеорологичните условия в района, съобщиха от БМФ за NOVA.

Корабът „Стара планина” извършвал редовен курс, когато тази сутрин 9-метрова вълна бутнала моряците зад борда. Инцидентът е станал при изключително тежки метеорологични условия – вятър със скорост над 20 метра в секунда и бурно море, съобщи за NOVA Александър Калчев, изпълнителен директор на БМФ. Близките на моряците са уведомени за случилото се.

Капитанът на кораба веднага е подал сигнал до спасителния координационен център на Норвегия. От морската служба там незабавно изпратили хеликоптери. Самият кораб бил на 65 мили в открито море. Продължават обходните дейности.

Посланикът ни в Осло Вера Шатилова е в контакт с местните власти, включително със ССКЦ, и оказва съдействие по случая.

На борда на товарния кораб „Стара планина“ плавали общо 19 души – 18 български граждани и един украинец.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Програмата на Черно море за зимната подготовка

Отборът на Черно море ще стартира зимната си подготовка на 6 януари. Първото занимание на “моряците” за 2020 година е от 15 часа. Първата част от подготовката “зелено-белите” ще проведат във Варна до 17 януари. От 18-и тимът, воден от Илиан Илиев, заминава на лагер в Турция. Варненци ще изиграят […]