Висш служител на ЕМА: Има връзка между ваксината на “АстраЗенека” и тромбозите

MadeInVarna
Източник: БТВ
Висш служител на ЕМА: Има връзка между ваксината на “АстраЗенека” и тромбозите

Висш служител в Европейската агенция по лекарствата заяви в интервю, публикувано този вторник, че има връзка между ваксината на „АстраЗенека“ и случаите на образуване на кръвни съсиреци.
„Можем да го кажем вече – ясно е, че има връзка с ваксината, въпреки че не е ясно какво причинява подобна реакция“, казва ръководителят на EMA по стратегията за ваксините Марко Кавалери пред италианския вестник „Ил Месаджеро“. „Опитваме се да изградим точна картина какво се случва, да дефинираме прецизно този синдром, причинен от ваксината (…) Сред ваксинираните има известен брой случаи на церебрални тормбози на млади хора, по-голям отколкото ние очаквахме. Това ще съобщим“, казва Кавалери. Изявлението на Кавалери идва преди среща на ЕМА по въпроса с ваксината на „АстраЗенека“, която започва днес и ще продължи до 9 април. През последните седмици възникнаха подозрения за възможността ваксината на „АстраЗенека“ да има сериозни странични ефекти след регистрирането на случаи на атипични тромбози след имунизация с препарата. Макар такива образувания да се наблюдават изключително рядко, някои от пациентите с такива съсиреци починаха.
ЕМА разследва въпросните случаи и излезе със заключението, че не са открити доказателства за връзка с ваксината на „АстраЗенека“. Въпреки това регулаторът продължи своето разследване за възможни сериозни странични ефекти от препарата.
По-миналата седмица директорът на Европейската агенция по лекарствата Емер Кук заяви пред комисията на ЕП по здравеопазването, че „не можем ясно да изключим връзката между съсиреците и ваксината на „АстраЗенека“. На 31 март беше съобщено, че ЕМА досега е разгледала 62 тежки случая на тромбози след ваксинация с „АстраЗенека“. Починалите са 14 при над 9 милиона имунизации.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Оранжерия за отглеждане на марихуана е разкрита в гараж във Варна

Операцията е проведена от криминалисти на ОДМВР-Варна, под наблюдението на прокуратурата; задържан е 50-годишният собственик на помещението. Полицейските действия са осъществени вчера. В хода на операцията криминалистите предприели претърсване в гараж на къща в областния град, приспособена за оранжерия за отглеждане на марихуана. В него имало изградени вентилационна, напоителна и […]