Изявление на премиера Стефан Янев по повод трагичния инцидент по време на учението „Шабла – 21“

MadeInVarna
Изявление на премиера Стефан Янев по повод трагичния инцидент по време на учението „Шабла – 21“

09.06.2021
Министър-председателят Стефан Янев коментира трагичния инцидент по време на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла – 21“ и продължаващата операция по издирване на изчезналия пилот на изтребител:

Както Ви е известно, днес в 00,43 ч., по време на изпълнение на бойна задача в планирането и провеждане на учение на Военновъздушните сили заедно с Военноморските сили и Сухопътни войски на Република България с участие на чуждестранни въоръжени сили, един наш самолет МиГ-29 по време на изпълнение на тази задача, е изгубил връзка с радарното покритие.
В момента спасителните и издирвателните операции продължават.
За съжаление предвид времето, което е минало от часа на инцидента и всички налични данни по отношение на температура на вода, течение и независимо колко е здрав човек и организмът, надеждите за намирането на нашия пилот, нашия воин – майор Терзиев, не са големи. Независимо от това, операциите продължават.

Предполагам, че днес до края на деня ще бъде взето решение как точно да продължи този тип операция. Към момента са намерени вещи и материали, които съответно ще бъдат изследвани и две работни групи – едната от страна на Военно-апелативна прокуратура, а другата от страна на Военна полиция, Специализираното звено за разследване на авиационни инциденти работят паралелно и съвместно, така че да бъдат установени всички детайли по този инцидент.
За съжаление черната кутия не е намерена, намерени са материали, които вече са обект на този тип разследвания, за които говоря. Когато има резултати, вие ще бъдете уведомени за тези резултати своевременно.

Черната кутия все още не е намерена и по този повод операцията ще продължи и утре, и в следващите дни с използване на специализирана техника и специализирани водолазни групи, тъй като едно от местата, на които се предполага, че могат да бъдат останките на самолета, е на доста голяма дълбочина от порядъка на 70 м.
Възможно е при необходимост да участват и съюзни сили, които са специализирани в това отношение. Така че всичко необходимо, което ще трябва да бъде направено, е организирано от щаба на Военноморския флот със съдействието на началника на отбраната до мен, и издирвателните операции ще продължат дотогава, докато е необходимо.

Учението вече е прекратено. По време на полета самолетът е изпълнявал задача по светеща цел, тъй като е нощен полет, светеща цел, която преди този самолет, в приблизително същия курс е летял друг с изпреварване от порядъка на 30 километра, който е пуснал тази летяща цел, което е една стандартна процедура. Летящата цел се е отворила, за съжаление нещо в самата мишена се е объркало и тя е тръгнала с по-висока вертикална скорост да пада, което е наложило допълнителен маньовър от страна на нашия летец майор Терзиев и при извършване на маневрата той разбира се е поразил целта, което е заснето от другия самолет. След като е поразил целта, е докладвал, че я е поразил, малко след това връзката е прекратена.

Очевидно техническото състояние е било добро, тъй като преди полета на майор Терзиев той е имал друг полет със сходна задача и сходно изпълнение, така че от там нататък, ако нещо се е случило по време на полета на майор Терзиев, това е въпрос на разследване.

Причината може да бъде всичко, което ще установят групите, които разследват.

От Граф Игнатиево е излетял.

Майор Терзиев е пилот първи клас, отличен пилот, подготвен. Пилот първи клас означава, че включително може да бъде и инструктор. Досега не е имал никакви забележки и неизпълнение на задачи и летателни качества.

Разбира се в условията, в които работим, знаете, че много време сме критикували именно отношението към армията и в частност Военновъздушните сили – че нашите пилоти по ред причини, с години недофинансиране летят на един санитарен минимум. Това не е тайна, коментирали сме го много пъти, така че надявам се да не е това причината.

Тези проверки продължават и никога не са преставали да се правят – както на летателната подготовка, така и на техническото състояние. До мен е командирът на ВВС, той може да Ви каже как се правят тези неща. Аз, от това, което знам и което мога да кажа, е че хората, професионалистите, работят свръх възможностите си.

Благодаря Ви.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Обучението в електронна среда и STEM обсъждаха на Международния образователен форум във Варна

Процесите в училищното образование, свързани с дигитализацията и иновациите бяха дискутирани във втория ден на Първия международен образователен онлайн форум „Дигитализация и иновации в образованието и науката“, организиран от Община Варна, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“. Панелът „Предизвикателства при управлението и контрола на процесите в образователната институция в […]