Каракачанов и американският му колега с висока оценка за военното сътрудничество

MadeInVarna
Каракачанов и американският му колега с висока оценка за военното сътрудничество

Министър на отбраната на България Красимир Каракачанов и секретарят по отбраната на САЩ Лойд Джеймс Остин III дадоха висока оценка на развитието на военното двустранно сътрудничество. Това съобщиха от МО.
В своето поздравително писмо до секретаря Лойд Джеймс Остин III министър Каракачанов отбеляза, че дълготрайното развитие и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната между двете държави се основава на споделените ценности и желание за постигането на траен просперитет и мир.
Отбелязана бе и признателността на българската страна за подкрепата на правителството на САЩ. Както и за процеса на модернизация на българските Въоръжени сили. Освен това и за повишаването на тяхната оперативна съвместимост.
Каракачанов изрази своята увереност, че:
В отговор секретарят по отбраната на САЩ Лойд Джеймс Остин поздрави българската страна за усилията, които полага за модернизация на българските Въоръжени сили. И по-конкретно за придобиването на нови самолети F-16. Както и за подписаната 10-годишна Пътна карта за сътрудничество между двете държави.
От американска страна бе дадена и висока оценка на сътрудничеството по линия на съвместните българо-американски съоръжения. Както и провежданата на тяхна територия съвместна подготовка.
В контекста на предстоящата среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО секретарят по отбраната Остин отбеляза, че ангажиментът на САЩ към Алианса остава непоклатим. В тази връзка бе отбелязано, че от ключово значение за повишаване на сигурността на страните от Източния фланг на НАТО остават развитието на инициативите за адаптирано предно присъствие и разширената охрана на въздушното пространство.
От американска страна бе изразена и признателност за приноса на България към мисиите на НАТО в Афганистан и Ирак.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Манолова: Борисов да си озапти министрите и държавата да плати здравните осигуровки на хората от затворените фирми

Премиерът Борисов да си озапти министрите и да накара депутатите си да гласуват държавата да плати здравните осигуровки на хората в принудителен неплатен отпуск от затворените в пандемията фирми. Заплатите на депутатите са с по 500-600 лв. по-високи от есента. Да направят един жест към българските граждани и да платят […]