Каракачанов: Политиката на България трябва да се решава в София – не в Москва, Брюксел и Вашингтон

MadeInVarna
Каракачанов: Политиката на България трябва да се решава в София – не в Москва, Брюксел и Вашингтон

Политиката на България трябва да се решава в София. А не в Москва, нито в Пекин, нито в Брюксел, нито във Вашингтон. Тук, в София, категоричен е лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за телевизия „България 24“. Лидерът на ВМРО изтъкна, че партията му няма да влезе в коалиция с никоя формация, която е готова да отстъпи от позицията ни за Македония. Просто и ясно – политиката на България се решава тук и от нас.
В коментар на изказвания на лица от листите на ГЕРБ и останалите партии, които натискат за омекване спрямо членството на Скопие в Европейския съюз, Каракачанов цитира поета и революционера Христо Ботев, който нарича такива българи „майкопродавци“.
Това, че в българската политика винаги са се намирали майкопродавци, които са готови за едно потупване по рамото или една похвала от някой чужденец, да продадат българските интереси, е факт. Имало ги е и ще ги има. Въпросът е масата от хората, които считат себе си за някакъв политически елит. Казвам някакъв, защото според мен няма такъв. Да бъдат на ясната позиция, че България не се продава и нейните интереси са дълготрайни, каза Каракачанов. Тези интереси не са конюнктурни – според това дали Германия или САЩ, или Русия искат нещо, или не искат нищо. Майсторлъкът е в тази ситуация е как да отстоиш своя интерес, добави вицепремиерът.
Дали ще остана сам на фона на другите политици – това въобще не ме притеснява, честно казано. От времето, откакто се занимавам с политика, не съм се съобразявал с това. По-страшното е, когато един политик остане сам без народа си. Ако тези хора са готови да останат без народа си, нека си бъдат заедно. Те не ме интересуват. Категоричен е лидерът на ВМРО по темата за компромис спрямо Македония на фона на антибългарската политика, която води.
Според министъра на отбраната властите в Скопие продължават да се надяват отвън да ни натиснат.
По стар български обичай – те са си недобре възпитани българи и нищо повече. Те смятат, че някой друг ще им реши проблемите. Ние, българите, се научихме последните 70 г. някой друг да ни решава проблемите, да ни пази и храни, каза Каракачанов. И припомни как преди 30 г. сме се мотивирали за днешните ни съюзи с аргумента, че НАТО ще ни пази, а Европа ще ни храни.
Само че няма безплатни обеди, както се констатира 30 години по-късно. Така че, някои политици, които са готови да продадат българския интерес, ако искат да бъдат заедно, нека си бъдат заедно. Аз не искам да съм с тях. За мен е по-важно да съм на страната на тези, които отстояват българската кауза. А това е голямата част от българския народ. Всичко останало е дребна политическа конюнктура. Мен не ме блазни мисълта, че някой ще ме потупа по рамото и ще ми каже – браво, Вие сте модерен български политик. Това нито ще напълни хладилника на българина, нитоще му вдигне самочувствието, категоричен е Красимир Каракачанов.
Каракачанов обори либералните опорки, че като не пускаме македонците в Евросъюза, работим за руския интерес.
Кои руски интереси прокарваме точно? Идеологията на Скопие е точно руско-сръбската идеология, защото тази македонска нация, за която са се хванали скопяните като удавник за сламка, е точно тази идеология, заяви Каракачанов. И посъветва лобистите за македонското членство у нас преди да дават оценки да четат, а американският посланик в Скопие да си коментира Скопие, не действията на чужди държави.
Моята логика в политиката е била кое е добро за България и кое не е добро. Може би е добре за някои държави да се пусне Скопие в ЕС, за да се попречело на Русия. Аз задавам въпроса – а добре ли е за България да пусне Северна Македония с тази антибългарска идеология и с претенциите за македонско малцинство в България, с претенциите за кражба на българската история? Аз казах – мен ме интересува българският интерес, а какъв е интересът във Вашингтон, Брюксел, Берлин, Москва или Пекин, това е чак на второ място. Първата ми цел е българският интерес. Който иска да защитава чужди интереси, да отива да работи в чужди държави за техните интереси. Защо трябва да го правиш в България, непоколебим е лидерът на ВМРО.
Водачът на войводите назова фактите с днешна дата – след като България не даде разрешение на Скопие за започване на преговори с ЕС, репресиите спрямо българите там се засилиха. Каракачанов изреди, че репресирането започва от всякакви пречки на битово ниво, мине се през физическа саморазправа до това да те изгонят от работа и се стига до призиви хората с българско самосъзнание да бъдат изселени.
Има подадени заявления в Струмица, Щип и в Охрид, но дали ще се отворят секции, зависи от македонските власти, подчерта Каракачанов. Той напомни, че винаги гласовете в Македония са били за ВМРО – и за неговите евродепутати, и за неговия президент, който според резултата на президентските избори през 2011 г. се казваше Красимир Каракачанов. Така ще гласуват и сега, уверен е лидерът на партията.
30 години виждам едно и също – каквото кажат от Брюксел, козируваме. Така беше и 45 години по времето на комунизма. Каквото кажеха от Москва, се заставаше мирно. Сега 30 години, каквото поискат от Брюксел или някакви външни фактори от новите ни приятели, се изпълнява. Само че това го правят едни хора, които или нямат гръбнак, или нямат кауза.
Аз не съм го правил никога – нито като съм бил в опозиция, нито като министър на отбраната. На мен не ми пречи да направя договор с Русия за ремонта на МИГ-29 и с Беларус за ремонт на щурмовите ни самолети СУ-25, и със САЩ за закупуване на нови изтребители. А това, че съм НАТО-вски министър на отбраната, не ми пречи да си казвам откровено, директно, ясно и категорично мнението си по проблема със Северна Македония.
Въпросът е дали имаш гръбнак да го направиш, или премълчаваш в името на това някой голям батко да не ти се разсърди. Аз не съм влязъл в политиката да се харесвам на големите батковци. Аз съм влязъл в политиката да свърша нещо полезно за моя народ, категоричен е Каракачанов.
Ако има българска национална държава, и българският национален въпрос ще бъде разрешен правилно. Ако българската държава не защитава националния си интерес, а се води по чужда свирка, няма да бъде решен по никакъв начин, добави Каракачанов.
И още: да не допускаш на територията на България някой да провежда чужда политика и да не се подвеждаш от мнението на държави, макар и били те сериозни политически фактори в световната политика, да ти налагат те политиката, заключи вицепремиерът и лидер на ВМРО.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Трима министри на среща със спорта в Стара Загора

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на икономиката Лъчезар Борисов се срещнаха с представители на спортните клубове в Стара Загора. Те се запознаха с основните проблеми, които стоят пред тях в дейността им, като много сериозно беше засегнат въпросът за […]