Каракачанов: След усилия, полагани повече от две десетилетия, ВВМУ получи заслужено световно признание

MadeInVarna
Каракачанов: След усилия, полагани повече от две десетилетия, ВВМУ получи заслужено световно признание

След усилия, които бяха полагани повече от две десетилетия, особено в последните години под ръководството на флотилен адмирал Медникаров, Висшето военноморско училище беше издигнато като класа и достигна висоти, за които могат да мечтаят дори училища в чужбина, в които ние до вчера изпращахме да се обучават наши военнослужещи. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 27 февруари, на церемонията по награждаването на представители на ръководството и курсанти от Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ в гр. Варна.

Министър Красимир Каракачанов припомни, че Международната асоциация на морските университети (IAMU), която представлява 67 водещи морски университети от 35 държави на 6 континента през тази година класира на второ място нашето Морско училище във Варна. „Това показва не само желание на ръководството на флота и на Военноморското училище за постигане на едно добро образоване на нашите бъдещи командири във флота, това показва резултати, с които лично аз като българин и като министър на отбраната се гордея“, заяви той.

Министърът на отбраната отличи началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров с награден знак „За вярна служба под знамената“ – първа степен, и награди 12 курсанта за отлични резултати в процеса на обучение. Морското училище в гр. Варна получи почетен плакет на Министерството на отбраната.

„Пожелавам ви повече усилия в учението, за да може един ден онези от вас, които служат в бойния ни флот и се насочат към преподавателска кариера да могат да достигат и да надскочат високата летва, сложена от вашите предшественици“, каза в обръщението си към курсантите министър Красимир Каракачанов.

Флотилен адмирал Боян Медникаров благодари на министъра на отбраната за системната подкрепа, която Министерството на отбраната оказва. Той припомни, че през 2017 г. Училището е получило допълнителна бюджетна субсидия от 5 млн. лв., а през 2019 г. – от 4.7 млн. лв. целева подкрепа за два проекта на ВВМУ. Началникът на училището подчерта, че благодарение на тази подкрепа Морското ни училище е постигнало високия резултат.

Пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че германската компания LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG, която участва в процедурата за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС, е оценена и класирана от междуведомствената работна група. „Знаете, че на 9 декември 2019 г. бяха отворени офертите, което стана както си му е редът, пред всички участници в процедурата. След което бяха проверени документите. Беше направена класация от двете оферти, които бяха подадени, а те бяха на германската фирма LURSSEN и на италианската фирма FINCANTIERI. Едната фирма, италианската, надскача доста цената, която е определена с решението на Народното събрание, следователно е класирана фирмата LURSSEN“, разясни министърът на отбраната. Той припомни, че ангажиментът е поне един от корабите да бъде строен в България. „Доколкото имам информация и двата кораба ще бъдат строени в България“, каза министър Каракачанов и посочи, че предстои да бъде определен съставът на работна група, която да започне преговори с класираната фирма. „Въпреки, че класираната фирма отговаря на критериите, до сключването на договора има един период от преговори за подобряване на някои параметри, включително и финансови. Надявам се преди празника на флота да има сключен договор“, заяви той.

Следваща Новина

Ръководството на "Спартак" разпространи позицията си за случващото се в клуба

Ръководството на “Спартак” Варна в оставка разпространи до медиите своята позиция за ситуацията в клуба в момента. Ето какво гласи въпросната позиция: “След проваленото ОС на 10 – ти февруари, членовете на УС в оставка на ФК Спартак реално не сме в управлението на клуба. В момента то е поето […]