Кметът Благомир Коцев поиска от РЗИ – Варна да изследва водата на новооткритата чешма в кв. „Младост“

MadeInVarna
Кметът Благомир Коцев поиска от РЗИ – Варна да изследва водата на новооткритата чешма в кв. „Младост“

Коцев участва в освещаването на обещаната на варненци чешма в кв. „Младост“

Нека гражданите да изчакат помпите да заработят на пълни обороти, да се изтече вода, за да се прочистят напълно тръбите, които не са ползвани от години, заяви кметът днес на откриването на новоизградената чешма в кв. „Младост“. Непосредствено след церемонията той поиска от РЗИ да бъдат взети проби от извора, за да се установи годността и чистотата на водата. Междувременно на съоръжението ще бъдат поставени описателни табели за гражданите, че предстоят проби. 

Коцев увери, че водата в чешмата е минерална, от оригиналния каптаж в миналото, който е захранвал и целия бивш Дом „Младост“. Препоръчвам на варненци да изчакат резултатите от лабораторните изследвания на РЗИ, за да използват водата за пиене и битови нужди, посочи кметът. 

Новоизградената чешма с минерална вода в кв. „Младост“ е с метална конструкция, облечена в камък и три месингови чучура. В нея е вграден  барелефът на Капитан Петко войвода, както е било преди чешмата да се изгради наново. Съоръжението е разположено на бул. “Сливница”, на противоположната страна от предишното му място.  Планира се в близост да бъде поставена и система за видеонаблюдение за превенция от вандалски прояви и кражби в района. Дотогава, разчитаме много на съвестта на гражданите за опазването на тази чешма, посочи на откриването днес заместник-кметът по обществения ред Илия Коев.

В момента водим кампания за възстановяване на градските чешми, а целта ни е поетапно да заработят всички, каза още Коцев. Той изтъкна, че в момента всички чешми в града са изпочупени, вследствие на вандалски прояви и екипът му е поел ангажимент да ги обнови. Някъде, където не изглеждат добре за градската среда, дори изграждаме изцяло нови чешми. По думите на Коцев се търсят механизми за възстановяване на редица градски чешми, които носят историческа и сантиментална стойност на варненци – тези на Шишковата градинка, зад Морско казино и над Детския кът.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Ръководството на Община Варна обсъди предстоящия туристически сезон с дипломатически представители на Чехия и Канада

Предстоящият летен туристически сезон и сигурността на чуждестранните туристи бяха сред темите, обсъдени от ръководството на Община Варна с дипломатическите представители на Чехия и Канада. Кметът Благомир Коцев се срещна с посланика на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан, за когото това беше първо работно посещение във Варна. […]