Кметът Благомир Коцев: Варна ще развива синя икономика, финансиране от ЕИБ може да помогне за това

MadeInVarna
Кметът Благомир Коцев: Варна ще развива синя икономика, финансиране от ЕИБ може да помогне за това

Община Варна ще си сътрудничи с морската общност за развитие на пристанищни съоръжения, кораборемонтни дейности и биотехнологии

 

Варна да стане лидер в областта на синята икономика с помощта на морската общност. Този призив отправи кметът Благомир Коцев към участниците във форума „Изследвания и иновации за устойчива морска индустрия“, организиран от Българската морска камара.

 

Кметът изрази съжаление, че градът от години не е достатъчно отворен към морето, въпреки че носи прозвището „морска столица на България“. По думите му това трябва да се промени чрез развитието на синя икономика. Приоритетни направления са брегоукрепването, развитието на пристанищните съоръжения, кораборемонтните дейности и сините биотехнологии. „Това са области, в които Общината може да си сътрудничи с Българската морска камара“, каза Коцев.

 

Кметът Коцев напомни, че за новаторски проекти в областта на синята икономика Европейският съюз е отделил 115 милиона евро. Община Варна ще търси контакт с Европейската инвестиционна банка, за да се възползва от възможностите за финансиране. Сред приоритетите на общината са повишаването на капацитета за акостиране, подобряването на пристанищните съоръжения и морския транспорт.

 

В Общината ще се сформира специализирано звено, което  ще отговаря за морските политики, ще съдейства на морския бизнес със своите специалисти, ще подготвя проекти и ще търси финансиране по тях, каза още Коцев.

 

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Благомир Коцев: Одобрени са ни 100 милиона лева за всички проекти на Варна, бавени с години

Пари сме осигурили за Морската градина, нови паркове и паркинги, за подлезите във Варна, тръбата под Варненското езеро, Математическата гимназия, библиотеката, зона за отдих при „Дупката“ и индустриална зона, обобщи кметът по повод гласувания от Бюджетната комисия днес списък с обекти за ремонт и изграждане във Варна   Списъкът е част от […]