Кметът Иван Портних: Очаквам здрав разум от областния управител, не обслужване на партийната върхушка на ПП

MadeInVarna
Кметът Иван Портних: Очаквам здрав разум от областния управител, не обслужване на партийната върхушка на ПП

Призовавам областния управител на Варна да прояви здрав разум, да не атакува бюджета в съда, да работи за варненци, а не да обслужва партийната върхушка на „Продължаваме Промяната“! Решенията, част от общинския бюджет за 2022 г., които той върна, днес бяха препотвърдени от Общинския съвет с голямо мнозинство. Силно се надявам този втори вот на общинските съветници, представляващи различни политически партии, да го вразуми! Защото в противен случай Варна наистина ще стане заложник на политически шарлатани, които са готови да заложат бъдещето на града в интерес на користни цели“. Това заяви кметът Иван Портних на сесия на местния парламент, която се провежда днес в зала „Пленарна“ на общината.  

 

На 04.05.2022 г областният управител Благомир Коцев („Продължаваме Промяната“) върна за преразглеждане част от бюджета – няколко решения на местния парламент, свързани с разпореждане с имоти общинска собственост, и намерение на общината да поеме дългосрочен дълг.

„Това е част от целенасочената партийна атака на „Продължаваме Промяната“ за спиране на развитието на Варна. В условията на безпрецедентна икономическа криза и инфлация, на сложна международна обстановка и рязко повишение на цените на електроенергия, горива, хранителни продукти, строителни материали, възможностите ни за противодействие като община са ограничени. Ще дам само един пример – уличното осветление от 3,5 млн. лв., става близо 11 млн. лв и то след компенсациите! Въпреки това – запазихме местните данъци, увеличихме средствата за социални дейности, здравни програми, за образование, спорт. В същото време Община Варна няма да получи изравнителна субсидия от държавата. Няма отворени и национални програми с европейско финансиране“, заяви пред съветниците кметът Иван Портних.

 

Той припомни, че Законът за държавния бюджет за 2022 г. бе приет през март, а правителството планира още през лятото актуализация.

„На фона на целия този хаос, вече сме в средата на годината, а Варна все още е с блокиран бюджет, заради „Продължаваме Промяната“!

Ще припомня, че само за 5 месеца правителството на ПП изтегли близо 2 млрд. лв. заем! На фона на това разхищение и тежка задлъжнялост на държавата, връщането на решението за теглене на кредит от Община Варна, с ясна мотивировка за какво ще бъде изхарчен всеки лев, е наглост и гьонсуратлък!

 

Очаквах днес Благомир Коцев да уважи заседанието на Общинския съвет и лично да обясни на гражданите мотивите си, с които връща това решение. Но тъй като това не е факт, ще се погрижим той да получи всички протестни подписки на стотици варненци срещу неговите действия. Защото последствията от тях означават спиране на много проекти“, каза кметът.

Той посочи конкретни примери: „Средства няма да има за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа и рехабилитация, за осветление, за ремонти на спортните бази,  музеите, зоопарка, за ремонта на покрива на ОУ „Кап. Петко войвода“, за основния ремонт на сградата на ул. „Кавала“ – на „Асоциация „Да съхраним жената“. Феновете на „Спартак“ трябва да са наясно, че така ще бъдат блокирани средствата за финалните ремонтни дейности на стадион „Спартак“. Няма да можем да извършим ремонти на читалищата във Виница и Галата, на къщата на Антон Новак в Морската градина. Ще бъде спряна дейностите за новата сграда на Математическата гимназия. Стопирани ще бъдат проектите за канализация в Константиново, за проектиране на пречиствателни станции в Константиново и Звездица“, обясни кметът.

Без реализация ще останат проектите за нови улици в Южната промишлена зона, ремонтите на пътя към КК „Златни пясъци“, в СО „Ален мак“, „Сотира“ и много други.

Той подчерта, че Община Варна е финансово стабилна и тегленето на нов дълг е съобразен с всички законови изисквания!

На 12.05.2022 г. Българската агенция за кредитен рейтинг е потвърдила кредитния рейтинг на общината: дългосрочен кредитен рейтинг-ВВВ, с перспектива стабилна, и краткосрочен -А-3.

В мотивите за решението се казва: „Община Варна ще продължи устойчивото си развитие с поддържане на много добро финансово представяне при умерен размер на поетия дълг. Доколкото рейтингът на Община Варна е ограничен от рейтинга на Република България, положително влияние върху него би могло да окаже евентуално повишение на държавния рейтинг.“


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Дариха шампионски тенис ракети за Музея на спорта

По случай 17-ти май – Ден българския спорт, един от най-добрите български тенисисти в момента – Пьотр Нестеров, беше гост в Музея на спорта в Юнашкия салон във Варна. Състезателят от тенис клуб “Черно море-Елит” заедно с председателя на клуба и главен треньор Огнян Илиев, дариха шампионски тенис ракети. Домакин […]