Кметът Коцев подписа два договора за 17 милиона лева безвъзмездно финансиране за Варна по Плана за възстановяване

MadeInVarna
Кметът Коцев подписа два договора за 17 милиона лева безвъзмездно финансиране за Варна по Плана за възстановяване

Със средствата ще бъде построено ново четириетажно крило на ОУ „Добри Чинтулов“, нова зала за танци и спорт за  СУ ХНИ „Константин Преславски“ и ще се ремонтира средношколското общежитие

 

Два договора за безвъзмездна финансова помощ по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) подписа вчера кметът на Община Варна Благомир Коцев. Договорите са на обща стойност 16 998 104 лв.

 

Единият договор е за финансиране на образователна инфраструктура – 6 млн. лева безвъзмездно финансиране за ремонт и модернизация на двете сгради на Средношколското общежитие “Михаил Колони”. В него се настаняват ученици от 8 до 12 клас от цялата страна, които се обучават във всички професионални гимназии и средни училища във Варна. Към момента капацитетът му е 280 ученици. Строително-монтажните работи ще подобрят енергийната ефективност на сградите, така че разходите за енергия да бъдат значително намалени. Базата на общежитието ще бъде приведена в съответствие с всички нормативни изисквания за такъв тип сгради и задължителните мерки от техническите паспорти.

 

Вторият договор е за близо 11 млн. лева безвъзмездно финансиране, което е за две нови училищни пристройки –  ОУ „Добри Чинтулов“  и СУХНИ „Константин Преславски“. Средствата са предвидени за изграждане на самостоятелни пристройки за двете варненски училища. Целта е те да преминат изцяло на едносменен режим на обучение.

 

Едното от училищата – ОУ „Добри Чинтулов“ – е най-голямото основно училище в район „Младост“. В него учат 993 ученици, разделени в две смени. Учениците са разпределени в 39 паралелки (24 паралелки – начален етап, 15 паралелки – прогимназиален етап). От тях целодневно се обучават 134 деца в 6 групи.

 

Проектът, за който Община Варна намери финансиране по НПВУ, предвижда в имота да се проектира и пристрои ново четириетажно крило, отделно от основния учебен корпус на училището. Пристройката ще осигури по още три стаи на етаж с независима вертикална комуникация и допълнителни санитарни възли и ще има автономен вход от дворното пространство.

 

Базата на училището ще бъде увеличена с 12 класни стаи, помещения за извънкласни дейности, помощни, технически и/или сервизни помещения. Така в училището ще могат да се обучават още 312 ученици в начален етап на обучение на едносменен режим. Очакваната нова застроена площ е 500 кв.м.

 

Нова сграда за танци и спорт ще се изгради и в СУХНИ „Константин Преславски“ – едно от най-големите училища на територията на Община Варна. В момента гимназията има крайно недостатъчна закрита спортна база. Не достигат и помещенията за танци – три стандартни учебни стаи са оборудвани като танцови зали за паралелките с изучаване на хореография.

 

Новата сграда е планирана на 4 етажа с по 4 зали за танци и спорт от по 90 кв. м. с прилежащи съблекални (с бани и тоалетни), складове за гардероб и инвентар и помещение за учителите. Ще се осигурят условия за качествено, ефективно и съвременно обучение по професията „Танцьор“.

 

Базата ще се ползва за общите репетиции и за задължителното модулно обучение по спорт. Очакваната нова разгърната застроена площ е около 833 кв. м. През учебната 2022/2023 година обучението в СУХНИ „Константин Преславски“ е организирано в 51 паралелки от 5 до 12 клас и се провеждаше на две смени. С изграждането на новата прилежаща сграда за танци и спорт училището ще може да премине на полудневната организация на учебния ден.

 

В процедури по подписване са още пет договора по НПВУ за финансиране на проекти в училища и детски градини. Сред тях са основен ремонт, мерки за енергийна ефективност и мерки за достъпна среда на ОУ „Йордан Йовков“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“; основен ремонт, мерки за енергийна ефективност и изграждане на пристройка – външен асансьор на ОУ „Добри Чинтулов” и основен ремонт, въвеждане на мерки за енергийна ефективност за ДГ №17 „Д-р Петър Берон“ и ДГ №18 „Чайка“.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Община Варна: На 28 и 29 декември детските градини във Варна ще работят в стандартен режим

В стаите, обитавани от деца, температурата на въздуха ще е между 22 и 23 градуса   Детските градини във Варна ще работят на 28 и 29 декември в редовен режим и при стандартна продължителност. Това припомни заместник-кметът Павел Попов. В средата на месец декември той проведе среща с директорите на […]