Кметът на Варна се срещна с посланиците на Египет и на Саудитска Арабия

MadeInVarna
Кметът на Варна се срещна с посланиците на Египет и на Саудитска Арабия

Кметът на Варна Иван Портних се срещна с посланиците на Арабска Република Египет – Н. Пр. Халид Емара, и на Кралство Саудитска Арабия – Н. Пр. Халид Факих. Срещата бе организирана по инициатива на Николина Ангелкова, министър на туризма в периода 2014-2020 г. Кметът запозна гостите с основните приоритети на Варна – изграждането на АМ “Хемус” и АМ “Черно море”, както и на новата Индустриална зона, които бяха забавени повече от година и половина заради липса на държавна подкрепа. 

Кметът Иван Портних подчерта, че Варна се развива като Град на Знанието, а туризмът е важен приоритет, който общината се стреми да развива през 4-те сезона. Благоприятни условия за това дават множеството минерални извори, които могат да бъдат използвани за спа туризъм. Той припомни, че летището във Варна поддържа над 30 въздушни линии с цял свят, което създава отлични предпоставки за бизнес и туризъм.

Н. Пр. Халид Факих заяви, че скоро е провел среща с министъра на икономиката, на която е договорено развитие на двустранното сътрудничество между България и Саудитска Арабия в сферите на хотелиерството и инфраструктурата. 

Н. Пр. Халид Емара, от своя страна, сподели, че се радва, че Варна е град, който привлича много студенти от Египет. Той подчерта, че може да се търсят възможности за развитие на двустранните взаимоотношения в областите образование, зелена енергия, умни градове, туризъм. Н. Пр. Халид Емара допълни, че е възможно фирми от Египет  от сферите на мебелното производство, фармацията и агропродуктите, които търсят достъп до пазарите на ЕС,  да проявят интерес към Икономическата зона на Варна. Николина Ангелкова припомни, че България вече има сключени меморандуми за сътрудничество в сферата на туризма и с Египет, и със Саудитска Арабия, които са добра основа за развитие на сектора и насърчаване на инвестициите. Тя заяви, че отлични възможности за надграждане на това сътрудничество могат да бъдат провеждането на международен форум, с участието на Египет и Саудитска Арабия, провеждането на съвместни културни събития и промоции, отваряне на авиолинии Варна-Рияд и Варна-Кайро. Кметът Иван Портних каза, че би се радвал Варна да бъде домакин както на бизнес форум, така и на културни прояви.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

19 филма участват в 40-то издание на фестивала „Златна роза“

14 пълнометражни и 5 късометражни филма, подкрепени от Националния филмов център, ще вземат участие в 40-то издание на фестивала за българско игрално кино „Златна роза“. Събитието се открива днес – 23 септември от 19 ч. във Фестивалния и конгресен център с филма „Как се научих да летя“, копродукция на Сърбия, […]